Smrt gorilího samce: Policie vyšetřuje rodiče chlapce, který spadl do výběhu

Americká policie zahájí vyšetřování, zda se rodiče tříletého chlapce, který spadl do gorilího výběhu, nedopustili trestného činu. Zoo v Cincinnati se rozhodla gorilího samce Harambeho raději usmrtit, než aby riskovala život dítěte. Aktivisté viní zoo z nedbalosti, na sociálních sítích lidé kritizují i chování rodičů.

Internetovou petici „Spravedlnost pro Harambeho“ podepsalo do středečního odpoledne 427 tisíc lidí. Policie sdělila, že přezkoumá chování rodičů, které vedlo k incidentu, ale vyšetřování nesouvisí s provozem nebo zabezpečením pavilonu goril, jež je podle zoo dostatečné.

Ochránci práv zvířat z organizace Stop Animal Exploitation Now si stěžují na postup zoologické zahrady u amerického ministerstva zemědělství. Ředitel zoo se brání – podle něj pracovníci museli udělat těžké rozhodnutí, které bylo ovšem jediné správné, jelikož gorilu by se nemuselo podařit uspat dřív, než by dítěti ublížila.

Gorilí samec Harambe
Zdroj: Cincinnati Zoo/Reuters

Na internetu se objevilo dramatické video, jak Harambe vláčí chlapce vodou ve výběhu. Někteří svědci ale uvedli, že se zvíře zřejmě snažilo dítě odnést dál od křičících turistů.

„Je obtížné říci, zda šlo o agresivní chování vůči davu nebo náznak hry,“ konstatoval odborník na psychologické reakce zvířat v zajetí Terry Maple. „Nemyslím si ale, že šlo o nějakou reálnou agresi vůči dítěti,“ dodal expert.

Ve skutečnosti to podle něj spíš vypadalo, jako by se gorilí samec snažil si s chlapcem hrát, stejně jako to dělají gorily se svými mláďaty. „To, co jsem viděl na videu, se podobalo normálnímu chování goril,“ dodal odborník.

Nížinné gorily patří mezi ohrožené druhy – na světě jich žije v divočině asi 175 tisíc, v zoo 765. Od Harambeho, který se narodil v zoologické zahradě v Texasu, si zoo v Cincinnati slibovala, že jej využije k chovným účelům.

Vydáno pod