Moudrý Trump a hloupá Clintonová. Tisk v KLDR hodnotí prezidentské kandidáty

Pravděpodobný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump má příznivce až v Severní Koreji. Oficiální zpravodajský portál DPRK Today jej označil za „moudrého a prozíravého“, na rozdíl od favoritky demokratů v boji o Bílý dům Hillary Clintonové, která je podle webu „hloupá“. V tomto týdnu je to již podruhé, co korejská státem cenzurovaná média velebí amerického miliardáře.

„Prezident, pro kterého musejí američtí občané hlasovat, není hloupá Hillary, která přislíbila uzpůsobit íránský model k řešení jaderného sporu na Korejském poloostrově, ale Trump, který se vyslovil pro přímý rozhovor se Severní Koreou,“ píše DPRK Today.

Trump totiž prohlásil, že by „neměl problém“ setkat se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Podle agentury AP by Severní Korea přímé rozhovory s Washingtonem uvítala. Korejská válka skončila v roce 1953 pouze příměřím a Pchjongjang by prý rád uzavřel mír. Rozhovory by také mohly posloužit jako prostředek k oficiálnímu uznání Severní Koreje za jadernou velmoc, poznamenala AP.

Severokorejská média dále připomínají, že Trump chce v případě svého zvolení přehodnotit rozmístění amerických vojáků v Jižní Koreji a že nevyloučil ani jejich případné stažení. V březnovém rozhovoru s listem The New York Times totiž prohlásil, že za rozmístění 78 tisíc vojáků v Japonsku a Jižní Koreji by tyto země měly Američanům platit. Pchjongjang označuje americké jednotky za možné strůjce agrese a jejich přítomnost chápe jako přímé ohrožení své bezpečnosti.

Hawking: Trump je demagog

K osobě Donalda Trumpa se kromě severokorejského totalitárního režimu vyjádřil i britský teoretický fyzik Stephen Hawking. Rozumí sice fungování vesmíru, popularitu amerického realitního magnáta ale pochopit nedokáže. „Je to demagog,“ uvedl proslulý vědec ve vysílání britské televizní stanice ITV s tím, že v kampani apeluje na nejnižší lidské pudy. Trumpův tým na Hawkingova slova zatím nijak nereagoval.