Libyjské vládní jednotky postupují v boji proti IS. Islamisty vytlačily od ropných zařízení

Libyjské vládní ozbrojené síly dobyly na severu země další město, které dosud ovládali radikálové z Islámského státu (IS). Podle agentury Reuters jde od pondělí o druhý vojenský úspěch proti IS v Libyi. Radikálové byli zatlačeni blíže ke své libyjské baště, městu Syrta, a jsou nyní dál od klíčových ropných terminálů.

Vítězství se týká města Núfalíja, kde už vládní jednotky obsadily ropná zařízení. V okolí města ale boje pokračují. V pondělí jednotky podporující nedávno ustavenou libyjskou vládu národní jednoty získaly blízké město Bin Džavád. Núfalíja leží asi 130 kilometrů východně od Syrty, Bin Džavád je od ní vzdálen 160 kilometrů.

Proti IS teď postupují ze západu i další milice podporující vládu, které chtějí Syrtu osvobodit. Pobřežní Syrta je v držení islamistů od konce roku 2014. Od té doby z města uprchly až dvě třetiny z původních 80 tisíc obyvatel. IS postupně rozšířil své pozice v okolí Syrty v délce 250 kilometrů libyjského pobřeží a v lednu začal útočit na velké ropné terminály.

Libye prochází vleklou politickou a bezpečnostní krizí od revolučního roku 2011, kdy byl svržen bývalý vůdce Muammar Kaddáfí. Nová vláda národní jednoty funguje od března a západní země jí nabídly, že zajistí jejím jednotkám výcvik, pokud o to kabinet požádá. Na straně vlády bojují milice, které si říkají Stráž ropných zařízení (PFG). Mají několik tisíc bojovníků a vznikly s cílem chránit ropná pracoviště.