Při osvobozování Fallúdže očekává izraelský bezpečnostní expert velké civilní ztráty

Spíše skepticky se staví k současné ofenzivě irácké armády s cílem dobýt město Fallúdža bývalý člen izraelských speciálních jednotek David Bohbot. Tvrdí, že vzhledem k tomu, že irácké bezpečnostní síly nejsou speciálně vycvičené pro boj v uzavřeném prostoru, tak se pravděpodobně dostaví „smutné výsledky“, které pak může Islámský stát využít k propagandistickým účelům.

Bohbot si navíc myslí, že bude ve Fallúdži takřka nemožné zachránit tamní civilisty. „Islámský stát je nenechá utíkat. A z jejich řad bude hodně obětí a zraněných,“ soudí izraelský bezpečnostní expert, podle jehož informací se uvnitř města nachází mnohonásobně více civilistů než je (ze strany OSN) uváděný počet padesáti tisíců. 

Zpravodaj ČT Jakub Szántó si v souvislosti s obklíčením Fallúdže všímá masivní míry nasazení speciálních iráckých jednotek, především komanda, které ovládá jižní předměstí města. „To jsou jednotky vycvičené za americké peníze, podle amerických vzorců,“ říká Szántó a upozorňuje i na rozsáhlé nasazení iráckého letectva. 

Šíitské milice nemají mít tentokráte hlavní úlohu

„Vše to připomíná spíše americký postup. Iráčané pochopili, že tu proti nim stojí vysoce mobilní a velmi nebezpečný nepřítel, takže starý těžkopádný postup pramenící ještě z dob výcviku irácké armády sovětskými důstojníky je už zkrátka nepotřebný a je nutné se soustředit na jiné způsoby boje,“ dodává Szántó. 

Zároveň zdůrazňuje opatrnost irácké generality, která hodlá držet stranou šíitské milice, protože nechce, aby se zopakovala situace z Ramádí nebo obzvláště z Tikrítu, kde na bedrech těchto jednotek ležela velká tíha bojů. „A přicházely zprávy, že zde z jejich strany docházelo k plenění sunnitského majetku,“ podotýká zpravodaj ČT.

Fallúdža by měla být v tomto směru jiným případem, a to případem ofenzivy,  která je celonárodní osvobozovací akcí pod taktovkou federální irácké armády a nikoliv snahou zavést šíitskou nadvládu nad sunnitskými enklávami v zemi. 

Souběžně s útokem na Fallúdžu se hovoří i o plánech na dobytí iráckého Mosulu a syrské Rakká, dalších dvou klíčových bašt Islámského státu. Podle Davida Bohbota islamisté v těchto městech svou pozici ztrácí, to však s sebou nese otázku toho, kam se poté přemístí.

„Myslíme si, že jich je více než dvě stě tisíc a že v Sýrii a Iráku už nemohou bojovat. Hodně jich tam asi nakonec zůstane, ale další se mohou přesunout. Klidně půjdou dále do Evropy,“ varuje Bohbot s odkazem na velký akční rádius operací IS, čehož důkazem byly nedávné bombové útoky na syrská města Džablu a Tartús. „Tím všechny překvapili. Nikdo nečekal, že mohou zaútočit v této části Sýrie,“ uvedl na adresu islamistů.