Polský podplukovník byl odsouzen za špionáž pro Rusko. Bral pár dolarů

K šesti letům vězení odsoudil vojenský tribunál ve Varšavě podplukovníka polské armády Zbigniewa J. za špionáž ve prospěch Ruska. Případ z podzimu 2014, který se nepřímo týká i jednoho právníka, vyvolal velkou pozornost médií. Rozsudek byl vynesen už před měsícem, tribunál o něm informoval až nyní.

Obžalovaný dal podle mluvčího tribunálu najevo, že se hodlá rozsudku podřídit, což bylo chápáno jako polehčující okolnost. Šestiletý trest je možné považovat za mírný, neboť polskému podplukovníkovi hrozilo až 15 let za mřížemi.

Zbigniew J. pracoval na ministerstvu obrany v oddělení kultury a osvěty v sekci vzdělávání. Podle serveru fakt.pl svou zemi „zaprodal“ za celkem 100 tisíc zlotých, což je v přepočtu přibližně 615 tisíc korun. Nedostával velké částky ani luxusní dárky. „Za informace dostával jednorázově několik dolarů,“ citoval web zdroj seznámený s kauzou.

Krize středního věku

Podle této dobře informované osoby měl mít plukovník osobní problémy, nikdo ho ale nevydíral. Zkrátka prý potřeboval peníze. „Můžete to nazvat krizí středního věku. Šlo o klasické problémy muž-žena: manželka a jiné ženy,“ dodal anonymní zdroj.

V době zatčení podplukovníka Zbigniewa J. v říjnu 2014 polská justice oznámila, že kvůli podezření z výzvědné činnosti pro Rusko byl zadržen i právník jedné z varšavských firem. Začátkem května mluvčí varšavské prokuratury Wlodzimierz Burkacki sdělil, že muž byl obžalován a jeho případ přebírá soud.

Obžalovaný právník, který má polské a ruské občanství a který byl identifikován jen jako Stanislaw Sz., se podle Burkackého „zapojil do aktivit“ ruské vojenské rozvědky GRU. Podle médií mu hrozí až deset let vězení. Prokuratura uvedla, že oba případy špionáže spolu souvisejí, ale podplukovník a právník spolu nespolupracovali.