S masovým vrahem do voleb. Ruští komunisté chtějí rehabilitovat Stalina

Horizont: Stalin opět hlavní tváří ruských komunistů (zdroj: ČT24)

Politické strany v Rusku se připravují na podzimní parlamentní volby. Strana Jednotné Rusko podporující politiku prezidenta Putina pořádá za mimořádného zájmu sdělovacích prostředků předvolební shromáždění. Pozadu nezůstávají ani komunisté. Ti si letos za svou tvář zvolili Josifa Vissarionoviče Stalina.

O přízeň voličů usilují komunisté jako za starých časů, pod rudými prapory se srpy a kladivy a s portréty komunistických vůdců. Stalina, jednoho z nejkrutějších diktátorů v dějinách, chtějí zapojit i do kampaně. Požadují zrušit závěry 20. sjezdu sovětských komunistů, který v roce 1956 odsoudil Stalinův „kult osobnosti“.

Penza, Stalinova posmrtná bašta

„My, komunisté v Penze, stejně jako mnoho komunistů v zemi, možná většina, jsme si jisti, že to byl omyl, který vedl k rozkolu v mezinárodním komunistickém hnutí,“ soudí první tajemník komunistů ve městě Penza Dmitrij Filjajev. Vedení strany slíbilo, že se na červnovém sjezdu bude iniciativou zabývat.

Komunisté v Penze patří k nejaktivnějším v zemi a chtějí, aby se Rusové k Stalinovým myšlenkám vrátili. Považují ho za vůbec nejúspěšnějšího politika v dějinách země. Odmítají, že se dopustil zločinů a že má na svědomí popravy a smrt milionů Rusů. Jsou to podle nich pouhé pomluvy a lži.

obrázek
Zdroj: ČT24

Spravedlnost v gulazích

Ruští komunisté Stalina považují za spravedlivého a poctivého politika, který nemá s represemi nic společného. „V podstatě si to lidé zavinili sami. Byli potrestáni vězením a prací v táborech, protože něco provedli,“ je přesvědčena členka komunistické strany Margarita Abramovová.

Gulagy, sovětskými koncentračními a pracovními tábory, prošlo během Stalinovy hrůzovlády okolo 10 milionů lidí. V době jeho smrti jich bylo zřízeno asi 200, především na Sibiři. Podle americké novinářky a spisovatelky Anne Applebaumové, která za knihu o dějinách gulagů získala Pulitzerovu cenu, vzniklo v SSSR celkem asi 500 komplexů sdružujících tisíce táborů.

Přesto ruští komunisté znovu volají po vládě skutečné tvrdé ruky. Domnívají se, že Rusko by se díky ní stalo první světovou mocností. „Není v historii našeho státu nic vyššího než sovětské období,“ tvrdí předseda ruských komunistů Gennadij Zjuganov.

Více než polovina Rusů si dnes myslí, že Stalin sehrál v dějinách země kladnou roli. Období Sovětského svazu je stále častěji glorifikováno. Pochvalně se o něm zmínil i prezident Vladimir Putin. Sovětský Kodex budovatele komunismu, schválený stranou počátkem 60. let jako soubor morálních zásad „nového člověka“, ruskému prezidentovi svým myšlenkovým obsahem velmi připomíná Bibli.