Chaos na jihozápadě Německa: Bleskové povodně ničily domy a braly životy

Silné bouřky spojené s krupobitím a následnými bleskovými povodněmi mají na svědomí nejméně čtyři lidské životy na jihozápadě Německa. Extrémní počasí zasáhlo oblast Bádenska-Württemberska a Bavorska v neděli večer. Místy po něm zůstala spoušť.

Policie na jihozápadě Německa vyřizovala tisíce tísňových volání. Prudké lijáky zatopily sklepy místních obcí. Videa, která se objevila na internetu, ukazují, jak s sebou povodně vzaly vše, co jim stálo v cestě, včetně vysokých stromů nebo automobilů.

Mezi oběťmi je hasič, který zahynul při záchranné operaci v městě Schwäbisch Gmünd východně od Stuttgartu. Člověk, jehož se snažil vyprostit, je rovněž po smrti. Třetí člověk zemřel v Heilbronnu, uvízl v zatopené podzemní garáži.

„Použili jsme všechny zdroje, které máme,“ prohlásil mluvčí místní policie. „Nevypadá to tu dobře, vypadá to opravdu špatně,“ konstatoval mluvčí. V Biberachu sesuv půdy stáhl stromy a bahno do průmyslové oblasti.

Podle zpravodaje ČT Václava Černohorského je čtvrtou obětí třináctiletá dívka, která se před prudkým deštěm schovala pod železniční most. Projíždějící vlak ji pak zachytil a usmrtil. Řada lidí se dál pohřešuje, počet obětí tak může ještě růst.

Na silnicích bylo místy tolik krup, že musely asfalt čistit sněhové pluhy. Ve městě Künzelsau kvůli tomu hovoří o „přírodní katastrofě“, silnice tam musely být uzavřeny. V Braunsbachu na severu Bádenska-Württemberska se vylila řeka z břehů a povodeň se prohnala ulicemi – řadu lidí musely úřady evakuovat.

Masivní škody způsobily bouře rovněž v Bavorsku. V Ansbachu byly některé domy tak poškozeny, že hrozí jejich zhroucení. V dolnobavorské obci Sankt Englmar zasáhl jednu ženu při telefonování blesk. Žena byla hospitalizována, utrpěla ale jen lehká zranění, uvedl na svém webu deník Die Welt.

U porýnského Kestertu voda a sesuvy půdy krátce zablokovaly na pobřežní silnici několik řidičů, nikdo však nebyl zraněn. V St. Goarshausen nedaleko porýnské skály Loreley se místní potok Wellmicher Bach proměnil v ničivý živel, který podemlel břehy i opěrné zdi ulic, takže obyvatelé museli z bezpečnostních důvodů opustit pět domů.

Povodně v Německu
Zdroj: ČTK

Už v sobotu zranil 35 lidí včetně deseti dětí blesk, který zasáhl sportovní hřiště na západě Německa. Předpověď počasí navíc není příznivá – meteorologové očekávají odpoledne další bouřky.

Vydáno pod