Svérázný Trump není pro řadu republikánů jednoduchá volba

Události: Někteří republikáni si na Trumpův svéráz zvykají pomalu (zdroj: ČT24)

Republikánskou nominaci na prezidentskou kandidaturu už má Donald Trump téměř jistou. Jeho předvolební vystoupení ale v posledních dnech stále častěji doprovázejí střety miliardářových fanoušků s jeho odpůrci. Cestu si ke kontroverznímu politikovi složitě hledají i skalní republikánští voliči. Typickým příkladem je vesnice jménem Syria ve Virginii.

Jimmy Graves má konzervatismus v krvi. Jeho britští předci hospodařili na úpatí Apalačských hor ještě před tím, než vznikly Spojené státy. Hotel daleko od civilizace vlastní už pátá generace.

Graves zaměstnává desítky lidí a právě kvůli práci hodlá volit Donalda Trumpa. „Myslím si, že Trump by nás vrátil zpět do obchodu. Tolik našeho průmyslu odchází ze země, do Číny a dalších míst. Musíme se zasadit o to, aby lidi pracovali tady v Americe,“ říká Graves. Jeden čínský dovoz dělá Gravesovi starosti už teď. Je to brouk, který se do Ameriky dostal na paletách se zbožím a ničí mu úrodu.

Jimmy Graves
Zdroj: ČT24

Farmář a hoteliér žije v tak malé vesnici, že už se tu nevyplatí mít ani pumpu. Její exotické jméno evokuje jeden z nejspornějších Trumpových nápadů – zakázat vstup muslimům. Spíš než na člověka s koránem ale v téhle americké Sýrii člověk narazí na medvěda.

„Nesouhlasím s Trumpem, když říká, že kolem USA postavíme hranici a nikdo nebude moct vstoupit. Přistěhovalci tuhle zemi postavili a učinili ji tak skvělou,“ ujišťuje Graves.

Jeho postoj, tedy příklon k Trumpovi s výhradami, je v tomto státě slyšet často. Venkovská část Virginie je baštou republikánů, ale často takových, kteří mají na řadu věcí úplně jiný názor než Donald Trump. A od toho, jak se mu podaří oslovit právě tento typ voličů, se bude odvíjet jeho šance na vítězství nejen v tak důležitém státě, jako je Virginie, ale i ve zbytku země.

Trump neztělesňuje jen největší téma těchto voleb, tedy odmítání stávajících pořádků. Miliardář mění taky základní principy, na nichž republikáni dekády stavěli. Politici se s ním začínají čím dál častěji plácat po zádech. Venkov ale tuhle změnu vstřebává pomaleji.