Bývalý šéf NATO Rasmussen bude radit Porošenkovi

Bývalý generální tajemník Severoatlantické aliance a dánský expremiér Anders Fogh Rasmussen se stal poradcem ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Okruh působnosti nového poradce Porošenkův úřad neupřesnil.

Sám Rasmussen na sociálních sítích přislíbil, že udělá vše na podporu bezpečnostních a hospodářských reforem a posílení vztahů s Evropskou unií. Situaci na východě Ukrajiny, kde platí křehké příměří mezi vládními vojsky a proruskými separatisty, označil za „alarmující“.

K ukrajinskému přání připojit se k EU třiašedesátiletý Dán poznamenal, že to bude vyžadovat uskutečnění velice potřebných reforem, včetně posílení boje proti korupci.

Následky bojů na Donbasu
Zdroj: Alexander Ermochenko/Reuters

Rasmussen stál v čele NATO v letech 2009 až 2014 po osmi letech v čele dánské vlády. Jako generální tajemník ostře odsuzoval ruskou anexi Krymu a podporu separatistům v Donbasu na východě Ukrajiny. Dva roky trvající konflikt si vyžádal více než 9300 mrtvých. 

Je jen na okrasu, hodnotí nového poradce v Moskvě

Podle předsedy zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantina Kosačova bude bývalý generální tajemník Aliance na Ukrajině jen pro Porošenkovu okrasu. „Nevidím v tom žádný vojenský či vůbec praktický smysl,“ usoudil Kosačov podle agentury TASS.

Ukrajina se podle ruského politika chová, jako by ze všeho nejnaléhavěji potřebovala poutat pozornost světa, o což se pokouší alespoň známými jmény. Nemyslí si však, že by od Rasmussena v postavení Porošenkova poradce pramenila Rusku nějaká nová hrozba.