Hromadné znásilnění otřáslo Brazílií, po pachatelích policie pátrá

Tři desítky mužů jsou podezřelí z hromadného znásilnění šestnáctileté dívky v brazilském Riu de Janeiro, jehož záznam se objevil na internetu a pobouřil veřejnost. Policie vydala zatykač na všechny účastníky události, je mezi nimi i její partner.

Dívka podle médií brazilské policii řekla, že byla zřejmě zdrogována poté, co přišla v sobotu do bytu svého přítele. Poté usnula a probudila se v jiném bytě obklopena skupinou mužů. Domů se dostala až v neděli, nahá a zraněná.

Čtyřicetisekundový záznam umístěný na Twitteru, který sociální síť zanedlouho smazala, ukazoval část násilného činu. Toho se podle BBC zřejmě dopustilo až 33 členů jednoho ze zločineckých gangů operujících v chudinských čtvrtích Ria.

Video zhlédli i příbuzní dívky, kteří podle médií zprvu nechtěli věřit, že mohlo k něčemu podobnému dojít, a proto se rozhodli přesvědčit o pravdivosti jejích slov. „Zalitovala jsem, že jsem to zhlédla… Je to utrpení. Je to depresivní,“ řekla dívčina babička deníku Folha de Sao Paulo. „Není na tom dobře, je velmi zmatená. Bylo to vážné,“ dodala podle BBC.

Boj proti znásilněním

Ačkoli policie zatím nikoho neobvinila, záznam vyvolal nejen pobouření, ale i aktivitu mezi organizacemi na ochranu ženských práv. Ty dlouhodobě usilují o zlepšení ochrany před násilím na ženách a chystají se v nejbližších dnech organizovat protesty.

BBC s odkazem na Brazilské fórum pro veřejnou bezpečnost uvedlo, že v roce 2014 bylo v Brazílii nahlášeno policii přes 47 tisíc znásilnění, nicméně se odhaduje, že k policii se dostane informace o znásilnění jenom v 35 procentech případů. Znásilnění dospělého člověka může být potrestáno vězením na šest až deset let.