České turisty musela v Rakousku zachraňovat horská služba

Rakouská horská služba musela v masivu Dachstein ve spolkové zemi Horní Rakousy zachraňovat čtveřici českých turistů, kteří se dostali do potíží. Kvůli stále mohutné sněhové pokrývce skupina nestihla dojít včas k chatě na horské louce Gjaid ani k lanovce. O případu informovala agentura APA.

Na výletě v masivu Dachsteinu Čechy překvapila stále vydatná vrstva sněhu. Do cíle cesty tak dorazili až kolem osmé hodiny, kdy byla už horská chata zavřená a lanovka mimo provoz.

Do údolí musela dvě ženy a dva muže ve věku od 20 do 30 let dostat následně přivolaná horská služba. Dočasně kvůli tomu nechala znovu spustit lanovku. Podle agentury APA byli všichni Češi vyčerpaní, ale nezranění.

V únoru v rakouských horách zahynulo pět Čechů

Tragicky dopadl v únoru pád laviny v Tyrolsku, který nepřežilo pět Čechů. Neštěstí se stalo v Wattenberbu v Tuxských Alpách nedaleko Innsbruku. Dvě skupiny Čechů stoupaly podle rakouských médií z chaty Lizumer Hütte v nadmořské výšce 2019 metrů na takzvaný Geier, horu ve výšce 2800 metrů nad mořem.

Podle zprávy lavinové služby bylo neštěstí přítomno 20 osob, přičemž lavina postihla 13 z nich. Konečná zpráva tyrolské policie uvádí, že Češi lavinu nezpůsobili.

Vydáno pod