Čtyři muži chtěli zaútočit na nádraží v Antverpách, dva z nich jsou ve vazbě

Skupina čtyř lidí plánovala útoky v belgickém přístavním městě Antverpy. Informují o tom tamní média. Čtyři muže ve věku 16 až 19 let  zadržely belgické úřady ve středu, kvůli podezření z terorismu. Jejich cílem se mělo stát hlavní nádraží v centru města. Na dva z nich belgická prokuratura uvalila vazbu.

Belgická prokuratura ve středu uvedla, že po sérii domovních prohlídek zadržela čtyři lidi podezřelé z plánování útoků na belgickém území a z náboru dobrovolníků pro boj po boku radikálů z organizace Islámský stát (IS) v Sýrii či Libyi. Zbraně ani výbušniny u nich nenašla.

Dva ze zadržených policisté po výslechu propustili, na dva uvalili vazbu. Mladíci byli podle vyšetřovatelů v kontaktu s Hichamem Chaibem, pravou rukou vůdce a ideologa radikálního hnutí Sharia4Belgium (Šaría pro Belgii) Fouada Belkacema.

Přístav v Antverpách
Zdroj: Dospiva Jakub/ČTK

Chaib je nyní podle listu De Standaard v syrském městě Rakká, baště radikálů z IS. Krátce po březnových útocích v Bruselu Chaib vyzval na videu k dalším podobným útokům.

Spojení skupiny čtyř zadržených radikálů s teroristickými útoky na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek podle prokuratury zjištěno nebylo. Při atentátech 22. března zahynulo 32 lidí a dalších 340 utrpělo zranění.

Vydáno pod