Pád egyptského airbusu: Vyšetřovatelé dostali záznamy radaru i konverzace

Řecké úřady poskytly týmu pátrajícímu po havarovaném letadle společnosti EgyptAir radarové informace a záznam konverzace pilotů s dispečery. Měly by jim pomoci při objasnění příčin pádu stroje a pátrání po trupu a černých skříňkách. Stroj se 66 lidmi na palubě na lince Paříž–Káhira se zřítil minulý čtvrtek do Středozemního moře krátce po opuštění řeckého vzdušného prostoru.

Šéf egyptského úřadu pro objasňování leteckých nehod Ajman Mukaddam oznámil, že v oblasti pěti kilometrů čtverečních se pátrá po lokátoru, který by mohl pomoci najít trosky.

Podle serveru International Business Times měl Egypt od Řecka ve středu dostat klíčové informace týkající se radarového záznamu letu a konverzace posádky s řízením letového provozu v době, kdy se stroj nacházel nad řeckým vzdušným prostorem. Mukaddaam uvedl, že tyto informace už Řekové předali.

Egypt povolal k pátrání po troskách několik zahraničních firem a podle Mukaddama se do několika hodin připojí plavidlo francouzské společnosti Alseamar specializované na vyhledávání trosek v moři.

Egyptský airbus podle francouzských vyšetřovatelů krátce před pádem vyslal varovné signály o kouři na palubě a o dalších možných selháních počítačového systému. Z těchto signálů ale není patrné, co bylo příčinou kouře.