Od Turecka čekáme plnění slibů, reagoval Juncker na výhružky z Ankary

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na summitu zemí G7 odmítl hrozbu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o zablokování migrační dohody s Evropskou unií. Turecko je tak prý rozhodnuto učinit v případě, pokud Brusel na konci června nezavede bezvízový styk pro turecké občany. Předseda Evropské rady Donald Tusk na stejném místě v japonské Ise-Šimě požádal země G7 o pomoc se zvládnutím migrační krize s odůvodněním, že se jedná o globální problém.

„Očekáváme, že Turecko splní své závazky. Hrozby nejsou nejlepší diplomatický nástroj, který můžeme používat,“ řekl Juncker během tiskové konference na okraj summitu G7. „Pokud jde o Turecko, jsem přesvědčen, že tato dohoda přinese svoje ovoce, a dokonce se už tak děje,“ dodal.

Od uzavření dohody v březnu se prudce zpomalil příliv blízkovýchodních uprchlíků přes Turecko do Řecka, považovaného za jednu ze vstupních bran do zemí Evropské unie.

Erdogan před dvěma dny varoval, že Turecko zablokuje ratifikaci smlouvy v parlamentu. To by zejména zkomplikovalo vracení do Turecka těch uprchlíků, kteří se do sousedního Řecka dostali neregulérně. Úvahy o podobném vývoji navíc provázejí obavy, že se příliv uprchlíků mířících přes turecké území do Řecka a do zbytku Evropy opět zvýší, pokud Ankara přestane na pohyb migrantů dohlížet.

Uprchlíci v Řecku
Zdroj: Alkis Konstantinidis/Reuters

Turecko musí splnit 72 podmínek před tím, než budou jeho občané moci volně cestovat do takzvaného schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Týkají se zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebírání migrantů. Podle EU zůstává otevřených ještě pět kapitol: boj proti korupci, ochrana dat, spolupráce soudů s unijními státy, spolupráce s Europolem a protiteroristické zákony.

Ankara opakuje, že například protiteroristické zákony, které podle kritiků
umlčují také opozici v zemi, měnit nehodlá. Důvodem je prý situace, v níž se Turecko nyní nachází vzhledem k boji proti takzvanému Islámskému státu a proti Kurdům.

Turecký prezident
Zdroj: Yasin Bulbul/Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu řekla, že se o osud migrační dohody neobává, a zároveň poznamenala, že „některé věci mohou nabrat zpoždění“. V pondělí v Istanbulu zdůraznila, že Turecko musí splnit všechny podmínky.

Tusk prohlásil, že solidarita vyspělých zemí světa při řešení uprchlické krize je nezbytná a že státy G7 by se měly ujmout iniciativy. Pokud k tomu nedojde, nikdo jiný to neudělá, dodal šéf Evropské rady a zároveň připustil, že Evropská unie vzhledem ke svému zeměpisnému postavení ponese hlavní zodpovědnost.

Od zemí G7 Tusk očekává zejména finanční pomoc státům zahlceným uprchlíky. Jde hlavně o sousedy Sýrie, kde je občanská válka. Velké ekonomiky by také měly podpořit vznik mechanismu přerozdělování běženců na globální úrovni.