Úterní nepokoje na Trumpově mítinku byly podle úřadů předem zamýšlené

Násilnosti během úterního předvolebního mítinku předpokládaného republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa v Albuquerque ve státě Nové Mexiko byly spíše než politickým protestem předem připraveným dílem výtržníků. Podle agentury AP to předpokládají místní úřady. Několik účastníků totiž mezitím otevřeně doznalo, že jejich cílem bylo způsobit potíže.

Úterní Trumpovo vystoupení se rychle změnilo v násilné protesty, řada demonstrantů skákala po hlídkových vozech a rozbíjela okna. Šest policistů bylo po zásahu kamením zraněno.

„Byly to nepokoje, za kterými stál dav, který chtěl ničit veřejný majetek a ublížit nevinným občanům využívajícím své ústavní právo k poklidnému shromáždění,“ uvedl člen městské rady Dan Lewis. Mezi demonstranty byli spatřeni i lidé s tetováními charakteristickými pro hispánské gangy Sureňos, jež mají vazby na mexickou mafii.

Nové Mexiko má ze všech států USA nejvyšší procento hispánských obyvatel. Velkou část z nich Trumpovy nenávistné výroky vůči hispánským a především mexickým přistěhovalcům pobuřují. Ostře se proti Trumpovi staví i guvernérka Nového Mexika Susana Martinezová, jediná americká guvernérka hispánského původu.

Jediný zbylý kandidát republikánů bez jakýchkoliv pochyb právě v úterý vyhrál primárky ve státě Washington. Trumpovi podle propočtu AP k dosažení 1237 delegátů pro automatickou nominaci chybí 28 delegátských hlasů, ty ale podle všeho bez problémů získá zmíněného 7. června, kdy republikáni hlasují v pěti státech.