Amerika uvěznila ruského špiona. Verboval agenty, zajímal se o sankce

Rusko-americké špionážní vztahy (zdroj: ČT24)

Americký tribunál odsoudil k dvěma a půl roku vězení Jevgenije Burjakova, který podle FBI fungoval jako špion ruské rozvědky SVR a v New Yorku se údajně pokoušel verbovat další. Burjakov nebyl jako agent registrován a oficiálně pracoval v bance. Zatčen byl loni v lednu spolu se dvěma dalšími muži. Ti ovšem měli diplomatickou imunitu a zemi už opustili.

Vzhledem k délce vazby by měl Rus strávit v americkém vězení ještě půldruhého roku. Odsouzený souhlasil s deportací ze Spojených států, k níž – v případě dobrého chování – pravděpodobně dojde v březnu příštího roku, odhadla agentura AP.

Trojice v USA shromažďovala důvěrné ekonomické informace. Předmětem jejich zájmu byly zejména údaje o amerických sankcích proti Rusku. „To, co dnes Rusko dělá, je velmi podobné tomu, co dělalo za sovětských dob. Scénař je v podstatě stejný. Rozdíl je ale v tom, že teď operujeme ve zcela odlišném prostředí. Co se týče toku informací, je to globalizovaná společnost,“ říká expertka z Woodrow Wilson International Center Alina Polyaková.

Spolu s Burjakovem byli loni v lednu odhaleni Igor Sporyšev a Viktor Podobnyj. Sporyševa v roce 2012 kontaktoval agent FBI, který se vydával za analytika jisté newyorské energetické firmy. Po dva roky ruskému agentovi dodával údajně důvěrné informace výměnou za dary a peníze. V roce 2013 Sporyševovi předal složky s analýzou americké energetiky, v nichž bylo uloženo nahrávací zařízení.

Soud s ruským konfidentem
Zdroj: ČT24

Po dvou měsících si složky vyžádal zpět s odůvodněním, že by v opačném případě ztratil zaměstnání. Obsah odposlechů byl pak hlavním důkazním materiálem proti ruským agentům.

Činnost zmíněné trojice je díky soudu známá, na rozdíl od dalšího Rusa, který na sebe v Americe upoutal pozornost - Michaila Lesina. Bývalý šéf kremelské propagandy zemřel před půl rokem v centru Washingtonu po úderech tupým předmětem.

Naposledy se Lesinovo jméno objevilo v médiích před několika týdny v souvislosti s prodejem jeho jachty. Vyvolávací cenou byla 1 miliarda korun. Kde na ní vzal peníze jako státní úředník, podobně jako na vily v Kalifornii, zůstává záhadou, stejně jako kdo nebo co stojí za jeho smrtí.

Vydáno pod