Útok islamistů v syrské Džable zasáhl i nemocnici, zemřely desítky lidí

Pondělní atentáty na města Tartús a Džabla na syrském pobřeží zasáhly i nemocnici, ve které podle Světové zdravotnické organizace (WHO) přišlo o život 43 lidí. Při atentátech, ke kterým se přihlásil Islámský stát, zemřelo podle syrských vládních zdrojů celkem 80 lidí. Syrská organizace ochránců lidských práv (SOHR) ale mluví o více než 150 mrtvých.

Mezi oběťmi pondělního výbuchu u nemocnice v syrské Džable byli převážně pacienti a jejich příbuzní, kteří přišli na návštěvu. Zahynuli také tři lékaři a další členové personálu. Provoz nemocnice je přerušený.

Podle SOHR otřáslo oběma městy nejméně sedm výbuchů. Pět útoků spáchali sebevražední atentátníci a při dvou byly použity nálože v autech. Radikálové z Islámského státu chtěli podle svého prohlášení zasáhnout alávity, tedy členy menšinové šíitské sekty, ke které patří syrské vedení včetně prezidenta Bašára Asada. 

Džabla je domovem asi 80 tisíc lidí, v Tartúsu, kde je také ruská námořní základna, žije víc než 110 tisíc lidí. Obě města leží v západní provincii Latákíja, která je domovem vládnoucích alávitů a velkých bojů byla prozatím ušetřena.

Následky útoku islamistů v syrském městě Tartús
Zdroj: Reuters

Příměří se nedodržuje, Rusko vyzvalo ke klidu zbraní

V Sýrii od 27. února platí příměří, které se netýká fronty an-Nusra a Islámského státu. Od dubna je ale ve větší míře porušováno v Aleppu, v Ghútě a Daráji v blízkosti Damašku. V úterý Rusko vyzvalo k lokálnímu příměří v oblasti Daráji a Ghúty.

Klid zbraní má začít ve čtvrtek a má trvat 72 hodin. Opozice by se měla stáhnout z oblastí obsazených radikální frontou an-Nusra. Ta podle Ruska v Aleppu shromáždila 6000 bojovníků a připravuje rozsáhlou ofenzivu proti vládním pozicím ve městě.

Asi 30 opozičních skupin v neděli požádalo Washington a Moskvu o intervenci, která přiměje vládu ukončit útoky syrské armády na opoziční síly v blízkosti Damašku. Rusové v neděli poprvé od začátku klidu zbraní bombardovali Aleppo, cílili na silnici Castello severně od města, která je pro radikály z Islámského státu (IS) životně důležitá, protože je jedinou zásobovací cestou do jimi držených čtvrtí v Aleppu.

Opozice v neděli pohrozila, že do 48 hodin obnoví boje, aby pomstila vládní ofenzivu u Damašku. Americký vyslanec pro Sýrii Michael Ratney na Twitteru v pondělí večer opozici vyzval, aby příměří nepřerušovala.