Boje v Donbasu sílí, OBSE tam chce poslat ozbrojenou misi

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zvažuje vyslání ozbrojené policejní mise na jihovýchod Ukrajiny. Měla by se pokusit uklidnit tamní situaci a pomoct plnit podmínky takzvaných minských dohod. Napětí mezi armádou a separatisty na východní Ukrajině i přes oficiální příměří pořád trvá.

Konflikt na ruskojazyčném Donbasu na východě Ukrajiny si od předloňského dubna vyžádal podle odhadu OSN asi 9300 mrtvých. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, což Moskva popírá.

Střelba v zimě téměř utichla, teď ale znovu nabírá obrátky. „Na některých místech vidíme znovuobnovení bojových operací,“ podotkl generální sekretář OBSE Lamberto Zannier.

Separatisté navíc na nedávné přehlídce v Doněcku ukázali techniku, která má být z těchto míst dávno stažená. Vojenští analytici spočítali, že těžkých zbraní mají vzbouřenci v Donbasu víc než některé státy NATO dohromady. „Je nejvyšší čas začít co nejrychleji plnit minské dohody, je třeba prostě šlápnout na plyn,“ konstatovala náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová.

OBSE chce ozbrojenou misi v Donbasu (zdroj: ČT24)

Kyjev mezitím intenzivně řeší i osud pilotky Nadi Savčenkové, zajaté separatisty a odsouzené v Rusku k vysokému trestu. Výměna Savčenkové a jiných vězněných Ukrajinců, chystaná už několik měsíců, totiž znovu uvázla na mrtvém bodě.

Příbuzné Savčenkové trápí její zdravotní stav i skutečnost, že Moskva Kyjev tlačí do klasické výměny vězňů, přestože důkazy o údajných zločinech Savčenkové i jiných vězněných Ukrajinců jsou velmi sporné.

Naděžda Savčenková
Zdroj: Reuters

„Je to terorismus. A my na to přistupujeme. To nás znepokojuje. Samozřejmě, že chceme (Naďu) osvobodit za každou cenu. Naše tajné služby i bezpečnostní složky se ale musí chovat tak, aby se to už nikdy nestalo,“ prohlásila sestra pilotky Vira.

Tvář Savčenkové se mezitím stala symbolem řady ukrajinských ambasád po celém světě. Kyjev se tak snaží k jejímu osudu přitáhnout maximální pozornost.