Netanjahu po jednání vlád Izraele a Česka: Informace o kybernetických hrozbách nedáváme jen tak někomu

Premiér Bohuslav Sobotka doufá, že vztahy s Izraelem zůstanou i do budoucna nadstandardní. Sedm ministrů jeho kabinetu jednalo se zástupci Knesetu v Jeruzalémě. Dohodli se na sdílení informací o kybernetických hrozbách či rozvoji turismu. Sobotka při schůzce s izraelským prezidentem přiznal, že Evropa nebyla připravena na uprchlickou krizi a na začátku byla naivní. Česko ale díky dobrým vztahům s Jeruzalémem zaujalo realističtější postoj než řada jiných zemí EU.

Ke sdílení informací zavazuje NBÚ a izraelský Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost memorandum, ve kterém plánují společně organizovat školení, vyměňovat si pracovníky a pořádat pravidelné konzultace. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom zdůraznil, že židovský stát nesdílí informace o kybernetických hrozbách jen tak s někým.

„Výběr se musí provádět velice pečlivě. Je potřeba určitá důvěra ze solidního a pevného vztahu, který nemáme jen tak s někým,“ prohlásil Netanjahu. Debaty na téma kybernetické bezpečnosti se podle něj příliš nevedou. „Kyberbezpečnost je něco nového a roste to obrovským tempem. Všechno je digitální, a bude to proto zranitelné. Může se to dotknout všeho – aut, bankovních účtů, letadel, elektřiny, vašeho domu, lékařských záznamů,“ řekl.

Ilustrační foto
Zdroj: Thinstock



Zároveň ale v oblasti vidí obrovské příležitosti pro firmy, které jsou na špici. „Je to neuvěřitelná obchodní příležitost, je zvláštní, že země se v tom příliš nespojují. My to právě teď děláme, máme spolu s ČR velké výzvy a příležitosti,“ uvedl šéf izraelské vlády.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová prosadila spolupráci v cestovním ruchu. „Já sem povezu českou delegaci s cestovními kancelářemi, následně to bude recipročně v ČR. Očekávám zvýšení zájmu českých kanceláří o Izrael a to, že nabídnou konkrétní balíčky pro izraelské turisty,“ řekla Šlechtová v Jeruzalémě.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obě země chtějí také spolupracovat v oblasti léčebného konopí pro vědecké a zdravotnické účely. Do Izraele by měli vyrazit na školení čeští lékaři. „Rád bych spolupráci posunul výrazně dále. V první skupině bych si představoval, aby do Izraele vycestovalo deset lidí, máme připraven i grant,“ prohlásil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Ministr životního prostředí Richard Brabec přišel s tématy sucha a hospodaření s vodou. V Izraeli se více než tři čtvrtiny odpadní vody recyklují a velká část se používá v zemědělství. Na čištění vod se pak využívá speciální technologie ultrafialového záření, uvedlo ministerstvo životního prostředí.

Česko-izraelská rada ve znamení technologií i průmyslu (zdroj: ČT24)

„Premiér Sobotka se chce seznámit s bezpečnostními opatřeními, která panují na telavivském letišti, aby se Praha mohla inspirovat na Ruzyni,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó. Do Izraele přiletěly také desítky českých podnikatelů. Česko by se mimo jiné mohlo podílet na modernizaci izraelských drah.

Česká republika má mezivládní zasedání jen se třemi zeměmi na světě. Jedním je Slovensko, druhým Izrael a novým přírůstkem na seznam Polsko. Ukazuje to, jak jsou si obě země blízko. Izrael se svým dynamickým trhem má co nabídnout.
Jakub Szántó

Rivlin ocenil český přístup

Izraelský prezident Reuven Rivlin přivítal Sobotku a dalších sedm členů české vlády ve své rezidenci v Jeruzalémě. „Jako přátelé se shodneme na tom, že se někdy neshodneme, to je smysl přátelství. Velice oceňujeme váš přístup,“ řekl Rivlin české delegaci.

Český premiér zdůraznil, že chce udržovat úzkou vazbu na židovský stát i nadále. „Chci, aby vztahy zůstaly nadstandardní. Máme velký kus společné historie, sdílíme společné hodnoty. Máme na řadu věcí z hlediska mezinárodní politiky velmi podobný nebo společný názor,“ konstatoval Sobotka. Předseda vlády zdůraznil, že vazby s Izraelem sahají až do doby, než Izrael vznikl.

Česko podle Sobotky situaci na Blízkém východě dlouhodobě sleduje a nejen díky vztahu s Izraelem jí rozumí lépe než řada partnerů v Evropské unii.

„Znalost situace v regionu ČR hodně pomohla zaujímat realistické postoje v oblasti migrační krize,“ řekl Sobotka. Rivlin popsal bezpečnostní situaci na Blízkém východě jako chaotickou, ve které nezbytně neplatí, že „nepřítel vašeho nepřítele je vaším přítelem“.

Bývalý předseda izraelského parlamentu Rivlin se setkal se Sobotkou již potřetí, loni v říjnu se sešli při Rivlinově návštěvě v Praze. Kromě Sobotky se tehdy izraelský prezident setkal s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem a spolu s prezidentem Milošem Zemanem uctili v Terezíně památku obětí druhé světové války.

Sobotka zahájil dopoledne jednodenní návštěvu v Izraeli v Háji národů. Les poblíž Jeruzaléma spravuje Židovský národní fond a hlavy zahraničních států a premiéři zde zasazují stromy.

„Dovolte mi, abych na tomto krásném a symbolickém místě vyjádřil naději, že se v budoucnu bude moci stát Izrael a jeho občané těšit míru,“ prohlásil Sobotka. Mluvčí fondu připomněli, že v roce 2011 zde zasadil strom už premiér Petr Nečas a před třemi lety prezident Zeman.