Dvojice nevidomých Čechů zdolala maraton na Velké čínské zdi

Události: Úspěch nevidomých maratonců v Číně (zdroj: ČT24)

5164 schodů do historie udělala dvojice nevidomých Čechů na Velké čínské zdi. Jan Bauer z Prahy a Ondřej Zmeškal z Vysočiny zdolali jako první zrakově handicapovaní jeden z nejnáročnějších maratonů světa.

Začalo to hledáním nového smyslu života a vedlo až na Velkou čínskou zeď. Ondřej Zmeškal nevidí pět let, ale teprve před rokem ho kamarád Lukáš přiměl běhat a stal se jeho trasérem. „Začal jsem běhat kvůli tomu, abych si naplnil nějak svůj život skrz ten handicap, který mám. A to mě naplňuje,“ říká nevidomý účastník maratonu na Velké čínské zdi.

Jan Bauer přišel o zrak před deseti lety. Vážil 160 kilo. Teď zvládá náročné trasy za lepší čas než lidé bez handicapu. Z pěti set mužů doběhl 137. v pořadí. „Závod byl perfektní. Díky mým trasérům jsme to dobře rozeběhli. Na té zdi to bylo samozřejmě strašně náročné, to jsme čekali. Bylo to možná náročnější, než jsme si to představovali,“ hodnotí závod další nevidomý účastník maratonu z Česka.

Nevidomý účastník maratonu Ondřej Zmeškal a jeho trasér Lukáš Nožička
Zdroj: ČT24

Běh po hradbách, které chránily Říši středu před nájezdníky ze severu, patří mezi nejpůsobivější, ale také nejnáročnější na světě. Vedro, střídání terénu a hlavně více než pět tisíc schodů různé výšky a šířky. Bez asistenta, který je očima nevidomého, by se to nedalo zvládnout. „Byly chvíle, kdy šel třeba metr přede mnou a já jsem mu jenom říkal, jak má zvedat nohy a jaké úseky má jít rovně,“ popisuje cestu trasér Jana Bauera Aleš Pícha.

„Musíte tomu nevidomému člověku přiblížít závod, to okolí, fotíme se nebo si plácáme s lidma, takže to stojí spoustu slov a při tak dlouhém závodě i spoustu sil,“ hodnotí svou úlohu další trasér Lukáš Nožička. „Nedá se na to úplně připravit. Trénovali jsme schody, ale prostě nástup těch nepravidelných terénů, zvláště ten první úsek do toho sedmého kilometru, tak to odrovná každého,“ dodává další z trasérů Jaroslav Boucník. 

Jitka Křížová běžela poprvé loni a medaili vydražila pro nadace, které pomáhají nevidomým. Letos doběhla pro novou už jako trasérka „Ať už je ten člověk, kterého vedete, vidomý nebo nevidomý, tak je potřeba, abyste měli hlavně vy otevřené oči, abyste pomáhali těm druhým,“ dodává. 

Vydáno pod