Podivná výměna. Turci posílají do EU nevzdělané a nemocné, akademici musí zůstat

Ankara si vybírá, které Syřany s právem na azyl pošle do Evropy výměnou za nelegální migranty vrácené z Řecka. Turci si nechávají akademiky, zatímco nemocné a lidi s nižším vzděláním nabízejí unijním státům. Píše o tom německý list Spiegel. Turecko to prý samo přiznalo Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Za jednoho syrského utečence přímo z tureckého tábora jeden vrácený nelegální migrant z Řecka – v rámci relokačního mechanismu má být přesunuto celkem 72 tisíc lidí.

Turecko-unijní dohoda už nějakou dobu funguje v praxi, Brusel ale znepokojuje, že si Turci nechávají vzdělané lidi. Lékaři, inženýři či technici s vysokoškolským vzděláním na unijní půdu nevstoupí.

Na pátečním jednání ministrů vnitra EU v Bruselu na to upozornil zástupce Lucemburska Jean Asselborn s tím, že první návrhy se týkají „těžce nemocných nebo běženců s velmi nízkým vzděláním“. V podobném duchu se vyjádřil v Bundestagu tajemník ministerstva vnitra Ole Schröder (CDU).

To, že si Turci sami vybírají, koho vymění, není obvyklé, píše Spiegel. Vhodné kandidáty normálně vybírá UNHCR.

Uprchlíci
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

Turecké vedení neustále vyhrožuje, že od dohody odstoupí, pokud nebude Brusel plnit sliby, mezi něž patří, několikamiliardová pomoc, oživení zamrzlých vstupních rozhovorů a hlavně bezvízový styk.

Podle Bruselu již Turecko splnilo většinu podmínek, EU ale trvá mimo jiné na změně tamního protiteroristického zákona, což Ankara odmítá. Podle EU a nevládních organizací Turecko zákonů zneužívá k pronásledování kritiků vlády a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, včetně novinářů.

Ačkoliv počet nových migrantů přijíždějících z Turecka do Řecka v důsledku březnové dohody výrazně klesl, jsou v Řecku zablokovány v krizových podmínkách desetitisíce lidí v důsledku toho, že na makedonské hranici byla také fakticky uzavřena „balkánská trasa“ směrem dál do Evropy. Přibývá také uprchlíků, kteří volí nebezpečnou námořní trasu z Afriky do Itálie.