Násilí v bagdádské zelené zóně: Armáda tvrdě zasáhla proti demonstrantům

V Bagdádu platil krátce zákaz vycházení. Při pátečních protivládních protestech v takzvané zelené zóně zemřeli čtyři lidé a dalších devadesát utrpělo zranění. Protestanti, kteří pronikli k vládním budovám, kritizují premiéra Hajdara Abádího. Ten podle nich nedokáže zajistit bezpečnost obyvatel, kterou ohrožují stupňující se atentáty ze strany Islámského státu.

Demonstrantům se podařilo dostat do ostře střežené zelené zóny, kde se nacházejí vládní úřady a velvyslanectví některých států. V sídle vlády se měli zdržet několik hodin, kontrolu nad situací ale nakonec převzala armáda.

Bezpečnostní síly použily proti protestujícím slzný plyn i ostré náboje. Lidé se pak museli stáhnout na náměstí Tahrír. „To, co se stalo, byl útok na vládní zařízení, neoprávněné zasahování do veřejného majetku nemůže zůstat bez povšimnutí. Zákon musí postihnout každého viníka,“ konstatoval Abádí.

Dá se očekávat, že to nebylo naposled, kdy se občané rozhodli vzít věci do vlastních rukou, protože politika je v Iráku dlouhodobě zablokovaná a nespokojenost roste.
Jan Fingerland
komentátor Českého rozhlasu

Protesty už nebudou nenásilné, varují demonstranti

Mezi demonstranty byla řada příznivců šíítského duchovního Muktada Sadra. Ten před násilným potlačováním klidných protestů varoval, jinak prý bude revoluce pokračovat jinou formou.

„Protesty už nebudou nenásilné, oni zabili naše syny, udeřili na nás slzným plynem, zacházeli s námi jako Islámský stát. Je to Islámský stát zelené zóny,“ prohlásila jedna z demonstrantek.

Podle lidí v ulicích Bagdádu kabinet premiéra Abádího selhává, neprovádí reformy a není schopen zajistit bezpečnost obyvatel. „Jsme věrni Muktadu Sadrovi, je to poklidný protest. Teď ale se ukázalo, kdo byl za bombardováním některých bagdádských čtvrtí. Irácká vláda tak prokázala, že je lídrem terorismu,“ podotkl jeden z protestujících Ali Hussein.

Bombový útok v Bagdádu
Zdroj: Wissm al-Okili/Reuters

Premiér Abádí už přitom představil návrh nového kabinetu. Parlament, který by ho měl schválit, se ale zatím stále nesešel. „Byl nápad uspořádat předčasné volby, aby se parlament odblokoval, ale jak to udělat, když čtvrtina země je pod kontrolou Islámského státu,“ poznamenal analytik Břetislav Tureček.

Útoky jsou na denním pořádku

Radikálové z Islámského státu v posledních měsících ztrácejí území díky úsilí irácké armády a mezinárodní koalice, jež bombarduje jejich pozice ze vzduchu. Teroristé tak zvolili jinou taktiku – atentáty, které cílí zejména na šíitské čtvrti Bagdádu a při nichž zemřely už stovky lidí.

Komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland připomíná konflikt šíitské menšiny, která se dostala k moci po roce 2000, se sunnitskou většinou, jež vládla předtím. Část sunnitů se připojila později právě k Islámskému státu nebo k Al-Káidě.