Praha je u čínských svatebčanů stále oblíbená. Letecká spojení přibývají

Události: Česko cílem čínských snoubenců (zdroj: ČT24)

Další linka ze Šanghaje rozšíří 23. června letecké spojení Prahy s Čínou. V jednání je také přímý let z jihočínského Šen-čenu. Česko jako turistickou destinaci propaguje v Číně ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Jednou z perspektivních oblastí jsou například svatební cesty.

V Lobkovickém paláci na Pražském hradě řekl 'ano' své vyvolené například moderátor čínských televizních show O.D. Místo jeho svatby ohromilo celých dvacet milionů jeho fanoušků na internetu.

„Česko je pro mě jedním z nejdůležitějších míst v životě. Dceři je pět měsíců. Až povyroste, hned ji vezmu zpátky, aby viděla, kde se táta s mámou brali,“ chválí si Prahu slavný čínský moderátor.

Bohatí Číňané hledají romantiku. Třeba za svatební fotografie na exotických místech v zahraničí jsou ochotni utratit desetitisíce korun. Nutností je střídat róby, účesy i make up. Fotky pak páry promítají hostům na svatbě.

„Východní Evropu obklopuje tajemství, a to mě přitahuje víc než chronicky známé trasy do západní Evropy,“ říká čínský architekt Čchen Jü, který se před několika lety zasnoubil v Praze na Petříně. 

Svatba slavného čínského moderátora v Lobkovickém paláci na Pražském hradě
Zdroj: ČT24

„Jde o tu pompéznost, aby to bylo až, řekněme, kýčovité, aby tam byly různé ornamenty do zlata. Jak je známo, tak všichni mají pro svatbu rádi červenozlatou kombinaci,“ potvrzuje ředitelka svatební agentury Wedding Agency Diamond Edita Bacíková.

Číňanů přiletělo letos o čtvrtinu víc než loni

Čínských turistů v Česku přibývá nejen kvůli svatbám. Kromě památek jsou pro ně zajímavé například lázně, které doma nemají. „Ta čísla jsou velice, ale opravdu velice pozitivní. V podstatě oproti loňskému prvnímu čtvrtletí roku 2015 ten nárůst je o zhruba 25 procent,“ tvrdí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Díky přímému letu z Pekingu cestovní kanceláře přidávají Česko do putovních zájezdů. „Zájem o zájezdy do České republiky stoupá, je to pro nás rychle rostoucí trh,“ potvrzuje generální ředitel cestovní kanceláře CYTS Chan Kchuej. Linka ze Šanghaje, která měla startovat v dubnu, však nabrala zpoždění. Od 23. června bude létat třikrát týdně. V jednání je i další spojení z jihočínského Šen-čenu.