Švýcarsko, kde Kim Čong-un studoval, se přidalo k sankcím proti KLDR

Švýcarsko zmrazilo všechny bankovní účty severokorejské vlády a Strany práce. Zároveň uvalilo sankce na vývoz dalšího zboží a surovin do KLDR. Nově navíc nebudou moci Severokorejci ve Švýcarsku studovat některé technické obory. Švýcarské sankce jsou pokračováním březnové rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Švýcaři vedle zmrazení účtů zavedli zákaz vývozu dalšího luxusního zboží nebo surovin jako je zlato, uhlí, železo a vzácné kovy. Do června chtějí uzavřít na severu Korejského poloostrova také všechny pobočky bank a finančních institucí.

Jednou z opor severokorejské ekonomiky je právě zboží a suroviny ze Západu a Číny. Severní Korea je už tak ve špatné ekonomické situaci, desetitisíce lidí v zemi trpí hladem. Další sankce mohou režimu citelně přitížit.

Horizont ČT24: Švýcarsko se připojilo k sankcím vůči KLDR (zdroj: ČT24)
Být členem strany už není žádnou velkou finanční výhrou. Není mnoho věcí, které může tato země rozdávat.
Kim Sok-hjang
profesor severokorejských studií na Univerzitě Ewha v Soulu

Švýcarsko také ve své zemi zakázalo Severokorejcům studovat obory, jako je fyzika, IT nebo jaderné inženýrství. Sám Kim Čong-un studoval v Bernu.

Státy zpřísňují opatření vůči KLDR od 6. ledna, kdy Pchjongjang uskutečnil svůj čtvrtý jaderný test. KLDR zdůraznila, že bude pokračovat ve svém nukleárním programu navzdory dalším sankcím, které na ni Rada bezpečnosti OSN uvalila. V únoru Pchjongjang odpálil raketu dlouhého doletu.