„Blízká“ setkání s Marsem. Planeta se přiblížila na mimořádnou vzdálenost

Mars se v těchto dnech pohybuje extrémně blízko naší planetě – i když výraz „extrémní“ je nutné vnímat ve vesmírných škálách. 30. května se Zemi přiblíží na 75,3 milionu kilometrů. V jistých fázích přitom bývá vzdálen i 400 milionů kilometrů. Ideální podmínky na pozorování budou ale už tuto neděli – kdy Mars prochází naproti Slunci a jeho povrch bude z našeho pohledu nejintenzivněji osvícen.

Pro pozorovatele to znamená, že budou schopni planetu vidět jako větší a jasnější těleso než obvykle – a to pouhým okem bez dalekohledu. O nedělní noci bude Mars patrný jako jasná načervenalá „hvězda“ na jihovýchodní obloze. Nejlepší čas na pozorování bude podle astronomů kolem půlnoci.

Na speciálních dalekohledech ve hvězdárnách bude možné pozorovat prachové bouře či jiné detaily na povrchu, které se však většinou jeví jen jako jiné odstíny načervenalého povrchu.

Půjde o zhruba desetkrát silnější jas než bylo patrné například zkraje tohoto roku. Kdo nestihne pozorování nyní, bude mít podobnou příležitost na konci července 2018. Mars se přiblíží na vzdálenost 56 milionů kilometrů.

Ještě blíž naší planetě byl ale Mars v srpnu 2003 – tehdy se obě tělesa přiblížila na 55,7 milionu kilometrů mezi středy planet. Podle amerického Úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) to bylo nejblíže za téměř 60 tisíc let. 

Fotografie pořízená Hubbleovým teleskopem
Zdroj: Reuters/NASA