V Dubaji ožívá projekt ostrovů podle mapy světa. Mořský koník už vyhlíží majitele

Horizont: V Dubaji ožívá projekt Svět (zdroj: ČT24)

V Dubaji znovu ožívá projekt The World, který v roce 2003 představil Sheik Mohammad. Prvním položeným kamenem v obnoveném projektu je luxusní třípatrová vila Mořský koník, která plave na moři. Stěny zdobí drahé týkové dřevo z Barmy, kuchyň i obývací pokoj jsou vybavené nejmodernějšími přístroji. V prvním patře je klimatizovaná terasa s barem.

„Chtěli jsme být první. Přes veškerá rizika jsme tu vycítili příležitost. Teď už se dělají studie pro 50 ostrovů, projekt Svět je zase v pohybu,“ uvedl vedoucí projektu Josef Kleindienst.

Ložnice a koupelna se nacházejí pod hladinou. Reklamní videa slibují dechberoucí výhledy na barevný korálový útes. Zatím ale patnáct centimetrů tlustá skla v podpalubí nabízejí spíš modrošedý opar, který čeří jen několik rybiček.

Interiér vily Mořský koník u Dubaje
Zdroj: ČT24

240 tun těžký plovoucí dům stavaři sestavili v suchém doku, pak ho umístili mezi 300 zatím liduprázdných ostrovů. Velká část z nich má ještě letos ožít. „Už si můžete zamluvit oslavu Nového roku na Srdcovém ostrově nebo na Mořském koníku. První majitelé se nastěhují už letos,“ říká vedoucí projektu Josef Kleindienst. 

Rozpálená Dubaj musela v roce 2009 uložit plány na rozvoj oblasti k ledu kvůli finanční krizi. Podle plánů by domů v přepočtu až za 76 milionů korun mělo u Dubaje vyrůst nejmíň 125. Některé půjdou k prodeji, jiné se budou krátkodobě pronajímat. První levnější vily zákazníci údajně vykoupili za osm měsíců.

Dubajský projekt Svět
Zdroj: ČT24