Nejen Sýrie či Irák. Třetí válečnou frontou proti IS se stává Libye

Boj proti Islámskému státu se nesvádí pouze v Sýrii a Iráku, ale také Libyi, tedy dalším nebezpečném bojišti mnohem blíž Evropě. Vládní milice tento týden po tvrdých bojích osvobodily část území, kterého se extremisté nečekaně zmocnili zkraje května. Za Islámský stát bojuje na šest tisíc mužů. Vládě pomáhají v omezené míře také americké speciální jednotky, a to ve vzduchu i na zemi.

Na první pohled jde o opuštěný hangár vytesaný ve skále před desítkami let, nyní jde o tajné zázemí pro špionážní lety Američanů. Právě odsud USA monitorují frontu libyjských bojů s Islámským státem. Malý letoun při pravidelných letech z ostrůvku u Sicílie prokazuje Západu neocenitelné služby.

Nad Libyí totiž zachycuje elektronickou komunikaci islamistů a natáčí z výšky rozvrácený stát, kde islamisté ovládají nejméně desetinu pobřeží. Nasazení zvláštních pozemních sil schválil v minulých dnech Pentagon. Operují zejména kolem metropole Tripolisu či města Misuráta.

Libye - třetí válečná fronta proti džihádu (zdroj: ČT24)

USA veřejně podporují pouze jednu ze tří složek, které se prohlašují za vedoucí sílu v zemi – tzv. vládu národního porozumění, kterou s dozorem OSN vede Fajáz al-Saraj. Velitelé amerických jednotek ale spíše tají, co vše na území Libye aktivně podnikají. Letecké nálety prokazatelně omezili, více však spolupracují s Libyjci na pozemním boji proti IS. Radikální hnutí v současnosti ovládá zhruba desetinu pobřežní linie.

Libye se pro IS přitom stává jednou z hlavních frontových linií poté, co radikálové ztrácejí v Sýrii a Iráku. I když země bohatá na ropu není striktně rozdělená na sunnity a šíity, přitahuje radikály hlavně kvůli roky trvajícímu chaosu občanské vláky. Podle amerických úřadů se na území Libye skrývá 4 až 6 tisíc džihádistů.