K bojům v Jemenu se brzy přidá katastrofální hladomor

Zhruba 7,6 milionu obyvatel Jemenu sužovaného válkou dělí „pouhý krok“ od hladomoru. Na katastrofální situaci v zemi na Arabském poloostrově a zároveň nedostatek peněz na humanitární pomoc tamním obyvatelům upozornil v úterý zástupce Organizace spojených národů John Ging.

Z potřebných 1,8 miliardy dolarů (43 miliard Kč) dorazilo zatím na účty OSN pouhých šestnáct procent, uvedl ředitel úřadu pro koordinaci humanitární pomoci Ging. „V posledních měsících se počet dárců na pomoc lidem v Jemenu šokujícím způsobem snížil,“ uvedl. „Žádáme jen o minimum, abychom dokázali udržet lidi v těchto hrozných podmínkách naživu,“ dodal.

Zatímco USA, Británie, Evropská unie či Japonsko svou pomoc již poslaly, od Saúdské Arábie, která s Jemenem sousedí a do tamního konfliktu je přímo zapojená, letos nepřišly podle Ginga ještě žádné finanční prostředky.

  • V Jemenu se bojuje od roku 2014, kdy šíité obývající sever země obsadili metropoli Saná a postupovali dále na jih.
  • Boje si vyžádaly životy více než 6200 lidí, z nichž polovina byli civilisté.
  • Z domovů kvůli konfliktu odešlo 2,4 milionu obyvatel země.

Saúdská Arábie a další arabští spojenci se do konfliktu zapojili loni 26. března, aby podpořili jemenskou vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, která musela uprchnout do exilu.

Bojovníci spříznění se šíitskou skupinou Hútíů
Zdroj: Reuters

Mírové rozhovory, které před časem začaly v Kuvajtu, jemenská vláda v úterý přerušila. Rebelové totiž prý odmítají uznat legitimitu prezidenta Hádího a prosazují sestavení nové vlády, v níž by byli zastoupeni.

Podle organizace Amnesty International (AI) povstalci v uplynulých měsících zadrželi množství svých oponentů a některé i mučili. Vyplývá to ze zprávy organizace na ochranu lidských práv, jež zkoumala 60 těchto případů. Mezi zadrženými jsou politici, novináři, akademici i političtí aktivisté. AI hovoří o „hrůzné kampani s cílem umlčet disent“ v oblastech Jemenu, které kontrolují jednotky rebelů a jejich spojenců z řad bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

Výbuch v Saná
Zdroj: Khaled Abdullah/Reuters

Zadržení jsou často podrobeni mučení a není jim umožněn kontakt s právníkem či jejich rodinou. Někteří jsou drženi až 18 měsíců, často v tajných věznicích. Ve většině případů navíc není uveden důvod jejich zatčení, uvedla BBC.

Osmnáct osob je podle zprávy Amnesty International i nadále ve vězení. Je mezi nimi například i jednadvacetiletý student Abdal, který byl zadržen loni v srpnu před kavárnou v Saná.