Dvě rodiny iráckých uprchlíků míří ze Slovenska domů. Nevyrovnaly se se steskem

Více než dvě desítky imigrantů ze skupiny 149 asyrských křesťanů z Iráku, kterým Slovensko na konci loňského roku poskytlo útočiště, se vrátily do vlasti. Informovalo o tom slovenské ministerstvo vnitra, podle něhož byl důvodem stesk uprchlíků po domově.

„Skupina 21 Iráčanů se rozhodla vrátit domů. Důvodem jejich návratu není nespokojenost se slovenským přístupem, ale skutečnost, že se nedokázali vyrovnat se steskem po domově. Měli proto problém začlenit se do života na Slovensku,“ uvedlo ministerstvo.

Především nejstarší členové obou rodin se neuměli přizpůsobit novému prostředí a jejich příbuzní se rozhodli spolu s nimi vrátit do vlasti. Asyrští křesťané dostali na Slovensku azyl a po pobytu v uprchlickém táboře byli přesídleni do nových domovů. Už tehdy vyšlo najevo, že zejména starší členové skupiny si hůře zvykají na život v zemi pod Tatrami.

Ostatní Iráčané, kteří v zemi dostali azyl, podle ministerstva pokračují v integraci, na níž se podílí církev i občanská sdružení. Děti navštěvují slovenské školy a všichni se mohou učit slovenštinu.

Přesídlení uprchlíků z Iráku minulá vláda premiéra Roberta Fica, který stojí i v čele současného koaličního kabinetu, uskutečnila coby dobrovolný příspěvek k řešení evropské migrační krize.

Slovensko vloni odmítlo přerozdělování běženců v Evropské unii na základě kvót a rozhodnutí většiny členských států evropské osmadvacítky napadlo u unijního soudu. Od července bude Bratislava Evropské unii předsedat. Je možné, že debatu o stálých kvótách utlumí.

Někteří Iráčané nechtěli zůstat ani v Česku

Také v České republice se někteří z iráckých uprchlíků, které do země přivezl se souhlasem vlády Nadační fond Generace 21, nevyrovnali s cizím prostředím. Někteří tajně odjeli do Německa, kde byli zadrženi, jiní se po neúspěšném pokusu o totéž rozhodli vrátit do vlasti.

V případě druhé skupiny byl důvod návratu domů stejný jako u slovenských azylantů – stýskalo se jim po rodné zemi. Vláda usoudila, že iráčtí křesťané v České republice pobývat nechtějí, a proto program na jejich přesídlení zrušila.