Rakousko se dočkalo nového kancléře, bývalý novinář Kern má dostat socialisty z krize

Rakouský prezident jmenoval do funkce spolkového kancléře šéfa drah Christiana Kerna ze sociální demokracie (SPÖ). Kern už oznámil, že vymění polovinu ministrů za SPÖ. Nový kabinet vytvoří opět s lidovci (ÖVP). Kernův předchůdce Werner Faymann odstoupil po debaklu sociálnědemokratického kandidáta v prvním kole prezidentských voleb.

Média Kernovi přezdívají „Pohledný Christian“. Rakouský levicový deník Der Standard ho označil za „naději sociální demokracie“. O novém kancléři se říká, že je spíše pragmatik než ideolog. Svými zkušenostmi z byznysu by prý mohl dostat SPÖ zpátky na vrchol a najít novou vizi do budoucna.

Kern si získal popularitu loni v létě v důsledku zvládnutí uprchlické vlny, kdy jako hlavní manažer rakouských drah vyslal (na maďarské hranice) speciální vlaky. Sociální demokraté hrají na to, že bude novou nadějí strany a bude ztělesňovat mladost a efektivnost vlády.
Anna Durnová
politoložka Vídeňské univerzity

Kern se stal kancléřem v době, kdy je SPÖ v krizi, k níž přispěl hlavně nedávný propad jejího kandidáta Rudolfa Hundstorfera ve volbách hlavy státu. Ten výrazně zaostal za vítězem prvního kola Norbertem Hoferem z populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), jejíž preference neustále rostou.

Rakousko stejně jako další země západní Evropy v posledních měsících mírní dosud pro-uprchlickou politiku. Žádost o azyl může nově podat na jižní hranici jen 80 migrantů denně. Vláda také odsouhlasila obnovení kontrol na části hranice s Maďarskem a podobná opatření plánuje v případě nutnosti i v Brenneru.

Rakouští lidovci si kladou pokračování restriktivní migrační politiky jako jednu z podmínek pokračování velké koalice. Pro Kerna je vedle zvládnutí migrační krize prioritou také oživení rakouské ekonomiky, které by mělo přinést snížení na tamní poměry vysoké nezaměstnanosti a přispět ke zvyšování mezd.

Na Kernově nominaci do čela strany a vlády se už v pátek dohodli předsedové jednotlivých zemských organizací SPÖ a dalších důležitých stranických grémií. Nyní jeho nominaci formálně potvrdilo i předsednictvo strany. Do čela SPÖ by jej měl vybrat ale až mimořádný červnový sjezd.

Nový kabinet přinese změny

Prezident Kerna odpoledne jmenoval do čela koaliční vlády sociálních demokratů a lidovců. Změny se dotknou stávající ministryně školství Gabriele Heinisch-Hosekové, kterou nahradí šéfka rakouské konference rektorů Sonja Hammerschmidová, a ministra kultury Josefa Ostermayera, jehož vystřídá kulturní manažer Thomas Drozda.

Ve vládě skončí i ministr dopravy a inovací Gerald Klug, do jehož křesla usedne dosavadní štýrský ministr dopravy Jörg Leichtfried. Ve funkci státní tajemnice pro veřejnou správu Sonju Stesslovou nahradí sedmatřicetiletá dcera palestinských přistěhovalců Muna Duzdarová. Stane se tak první muslimkou na tak vysokém vládním postu v zemi.

„Během posledních pěti let preference sociálních demokratů klesají, lidé utíkají k jiným stranám, takže půjde především o novou tvář, o to, aby sociální demokracie ukázala, že je ochotna změnit svůj politický styl, být více akceschopná než v dosavadních letech,“ poznamenala politoložka Vídeňské univerzity Anna Durnová.

Je tu naděje, že se mu podaří vytvořit obraz nové dynamické sociálnědemokratické strany Rakouska.
Vít Hloušek
politolog

Kern se narodil 4. ledna 1966 ve Vídni, kde se také věnoval mediálním studiím. Poté pracoval jako novinář nebo asistent sociálnědemokratického státního tajemníka pro veřejnou službu Petera Kostelky. Zkušenosti má i z rakouské energetické společnosti; rakouské dráhy vedl od roku 2010.

Vydáno pod