Trump: Muslimové musí začít udávat podezřelé extremisty

Republikánský favorit v boji o Bílý dům Donald Trump vyzval muslimy, aby spolupracovali s policií a udávali podezřelé extremisty. Miliardář, který dříve plánoval dočasně zakázat vstup dalším muslimům do USA, v současné době tvrdí, že šlo „pouze o návrh“ a že není proti vyznavačům islámu, ale proti teroristům.

Na Trumpovu hlavu se po jeho výrocích o zákazu vstupu muslimů do USA snesla vlna kritiky. Trump tak reagoval na střelbu v kalifornském San Bernardinu na konci loňského roku. Manželský pár muslimské víry tam tehdy postřílel 14 lidí.

Britský premiér David Cameron tehdy označil Trumpův návrh za „hloupý, špatný nápad, který by rozděloval společnost“. Trump pak prohlásil, že s britským premiérem zjevně nebude mít dobré vztahy.

Miliardář přitom už ostrou rétoriku vůči muslimům mírní. „Jde o dočasný zákaz a ještě k té výzvě nedošlo. Je to pouze návrh, dokud nezjistíme, co se děje,“ řekl před pár dny prezidentský kandidát.

Svět měl obrovský problém s radikálním islámem, zdůraznil nyní miliardář. „Když se na to podíváte celosvětově, svět je vyhazován do vzduchu. A nejsou to Švédové, kteří škodí, že?“ podotkl Trump v rozhovoru pro britskou televizi ITV.

Je na muslimech samotných, aby udali podezřelé extremisty, míní prezidentský kandidát. „Mají spolupracovat s policií, oni je ale neudávají. Když nám nenahrají, nebude to fungovat,“ konstatoval Trump.

Trump je přesvědčen, že se „stanou špatné věci, hodně špatného se přihodí“. „Stanou se takové útoky, v jaké byste nevěřili. Zaútočí lidé, kteří právě teď do naší země přichází, nepochybuji o tom,“ řekl v rozhlasovém pořadu The Green Line Trump. 

Upozornil také na to, že běženci přicházející do Spojených států často nemají doklady, takže není možné zjistit jejich minulost. „Mají ale mobilní telefony. Takže nemají peníze, nemají nic, ale mají mobily. Kdo platí jejich měsíční útraty, co? Mají telefony, ve kterých mají vlajky (radikálního hnutí Islámský stát) IS,“ řekl realitní magnát.

Donald Trump
Zdroj: Jim Urquhart/Reuters

Trump se dostal do křížku s muslimským starostou Londýna

Do Trumpa se pustil hned po nástupu do funkce nový londýnský starosta Sediq Khan, který je synem pákistánského řidiče autobusu a je muslim. Khan vyjádřil obavy, že pokud Trump zvítězí, nebude kvůli své víře moci vycestovat do USA.

Trump mu nabídl, že udělá výjimku, což Khan odmítl, přičemž označil amerického miliardáře za „neznalého“. Jeho názory by mohly podkopat bezpečnost Británie i Ameriky, míní londýnský starosta. Miliardář později Khana označil za „ignoranta“, který se k němu choval „velmi neslušně“.