V Německu roste počet žhářských útoků proti ubytovnám uprchlíků

V Německu se od začátku roku znatelně zvýšil počet žhářských útoků proti ubytovnám uprchlíků. Podle šéfa německé kriminální policie Holgera Münche jich už bylo zaznamenáno 45, zatímco za celý loňský rok bylo takovýchto případů 92. V roce 2014 dokonce statistiky zaznamenaly jen šest takových případů. Od loňského léta ale přišlo do Německa přes 1,1 milionu uprchlíků.

„Obzvláště nás znepokojuje to, že rozsah násilí narůstá,“ řekl Münch novinářům. „Pachatelé této trestné činnosti jsou většinou muži a téměř 80 procent jich pochází z místa, kde je trestný čin spáchán,“ citovala ho agentura AFP.

Šéf policie prý ale nemá informace o tom, že by za žhářstvím stály krajně pravicové organizované skupiny. Znepokojení však vyjádřil nad nárůstem slovních útoků na internetu, které mohou být „odrazovým můstkem“ pro následné násilné projevy. 

Do ubytovny přiletěl v lednu odjištěný granát

V dubnu proběhla rozsáhlá policejní razie v saském Freitalu nedaleko Drážďan, při které byla zadržena skupina pěti osob, které údajně útočily na ubytovny pro uprchlíky kameny, plánovaly ale také vyhodit do vzduchu automobil saského radního, který je znám svou podporou běženců.

V lednu zase neznámí útočníci hodili odjištěný granát přes plot na vnitřní dvůr přijímacího střediska v jihoněmeckém Villingenu-Schwenningenu, ve kterém žije téměř dvě stě běženců. Nikdo ale nebyl zraněn.

V příštích pěti letech má migrační krize stát Německo skoro 100 miliard eur

Na řešení uprchlické krize bude muset Německo do roku 2020 vynaložit 93,6 miliardy eur (2,5 bilionu korun), podle časopisu Der Spiegel s tím počítá německé ministerstvo financí. Plán ještě bude ministerstvo řešit se všemi 16 spolkovými zeměmi. Výše výdajů zahrnuje mimo jiné náklady na ubytování a integraci uprchlíků.

Součástí odhadů je, že po pěti letech by mělo mít práci zhruba 55 procent azylantů. Podle týdeníku ale bude do konce roku 2020 zapotřebí 25,7 miliardy eur pro podporu v nezaměstnanosti, na dotace nájemného a na další potřeby pro uznané žadatele o azyl. Další 5,7 miliardy eur pak budou stát jazykové kurzy a 4,6 miliardy eur pomoc migrantům, aby si našli práci.