Radikálové z Boko Haram nejspíš spolupracují s Islámským státem

Nigerijské islamistické hnutí Boko Haram nejspíš posílá své bojovníky do Libye, kde se připojují k radikálům z Islámského státu. Prohlásil to náměstek šéfa americké diplomacie Antony Blinken. Spolupráce mezi oběma skupinami podle něj narůstá.

Nigérie nedávno požádala Spojené státy, aby zemi poskytly letoun, který by jí pomohl bojovat s islamisty. Boko Haram bojuje na severu země již sedm let a loni slíbila věrnost Islámskému státu, který je aktivní v Iráku, Sýrii a Libyi.

„Zdá se, že komunikace Boko Haram je čím dál tím efektivnější. Nejspíš mají prospěch z pomoci od DAIŠ,“ citovala agentura Reuters Blinkena. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát (IS). Islamisté údajně získávají od IS materiální i logistickou podporu.

„Jsou to náznaky toho, že je mezi nimi více kontaktů a více spolupráce. My to velmi pečlivě sledujeme, protože to chceme zarazit,“ řekl americký diplomat nigerijským novinářům.

Sunnitští fundamentalisté z Boko Haram terorizují nejen severovýchod Nigérie, ale i příhraniční oblasti sousedních států – Kamerunu, Nigeru a Čadu. Ze všech těchto oblastí chtějí vytvořit stát s přísnými pravidly islámského práva šaría.

V regionu s radikály bojuje mezinárodní vojenská mise, do níž Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin poslaly celkem 8700 mužů. Organizace Amnesty International tvrdí, že milice od roku 2014 unesly asi 2000 dětí a že mnohé z nich jsou sexuálně zotročeny nebo nuceny bojovat. Některé byly vycvičeny k sebevražedné misi.