Čínský list omlouvá královnu Alžbětu: Chování západních médií bylo barbarské

Poznámky královny Alžběty II. o neomaleném chování čínské delegace v Londýně nenaruší britsko-čínské vztahy, které díky společnému úsilí obou zemí dospěly do „zlaté éry“. V komentáři to napsal čínský státní deník The Global Times. Devadesátiletou britskou panovnici nekritizuje, stěžuje si ale na „barbarská západní média“, která její komentář zveřejnila.

Britská panovnice hovořila o „velmi hrubém“ chování čínských úředníků během říjnové návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na úterní zahradní slavnosti s policejní velitelkou. Číňané se měli chovat neomaleně k britské velvyslankyni v Číně.

Podle listu The Global Times královniny poznámky vztahy mezi oběma zeměmi nenaruší. Deník, který vydávají vládní komunisté, dokonce ve své čínskojazyčné verzi připustil, že se čínští úředníci pravděpodobně chovali k Britům chladně.

Pustil se ale do západních médií, která královnina slova zveřejnila. „Nezdvořilé narcisistické drbny v médiích, cenící své tesáky, stále nesou stopy neuhlazenosti barbarů. Věříme nicméně, že trvalým kontaktem s 5000 let starou civilizací Východu (Číny) budou dělat pokroky,“ uvedl list.

Čínské ministerstvo zahraničí ve středu výroky britské královny banalizovalo. Mluvčí čínské diplomacie prohlásil, že loňská návštěva čínského prezidenta byla „nesmírně úspěšná“. Říjnovou návštěvu Si Ťin-pchinga v Londýně označil za novou fázi vedoucí ke „zlaté éře bilaterálních vztahů“. Země podepsaly obchodní dohody v hodnotě 61,6 miliardy dolarů.

Si Ťin-pching s britskou královnou Alžbětou II.
Zdroj: Reuters/Dominic Lipinski

Také Buckinghamský palác v říjnu prohlásil, že jednání s Číňany bylo „mimořádně úspěšné“. Jeho cílem bylo v první řadě nalákat do Británie čínské investory. Královna o návštěvě hovořila dokonce jako o „milníku“. Si Ťin-pching spolu s manželkou byli tehdy pozváni na slavnostní hostinu do Buckinghamského paláce.