Itálie schválila registrované partnerství, hlasování doprovázely demonstrace

Italští poslanci definitivně schválili registrované partnerství homosexuálů, jako jedna z posledních evropských zemí. Před hlasováním v zemi proběhla řada demonstrací s desetitisíci stoupenci i odpůrci registrovaného partnerství. Téma zemi rozdělovalo na dva zhruba stejně velké tábory. Debatu silně ovlivňoval odpor katolické církve. Sám papež ale tak vyhraněný postoj nemá.

Poslanci na středečním zasedání nejprve vyslovili důvěru premiérovi Matteu Renzimu, který o ni v souvislosti se zákonem požádal. Pro důvěru premiérovi se vyslovilo 369 poslanců ze 630členné sněmovny, 193 bylo proti, dva se zdrželi.

Vláda premiéra Renziho spojila hlasování o důvěře se zákonem už v únoru v Senátu. Ten návrh na registrované partnerství tehdy schválil okleštěný, což musel udělat sám Renzi kvůli odporu ve vlastní středolevicové koalici. Renzi v únoru také vyzval katolickou církev, aby do práce parlamentu nezasahovala.

Zákon prošel až po řadě ústupků z návrhu

Z návrhu tak zmizela část, která by homosexuálům dovolovala adoptovat partnerovy biologické potomky. Zákon ale nevylučuje přiznání rodičovských práv partnerovi stejného pohlaví soudní cestou, jako doposud. Vypadla i povinnost věrnosti partnerovi, která by podle katolické církve rovnala registrované partnerství s manželstvím.

Naopak zůstala vyživovací povinnost partnerů, možnost pobírat vdovský či vdovecký důchod, udělení občanství partnerovi ze zahraničí, právo navštěvovat partnera v nemocnici či možnost přijmout partnerovo příjmení.