Většina Němců už Merkelovou znovu za kancléřku nechce

Skoro dvě třetiny Němců si nepřejí, aby Angela Merkelová byla kancléřkou i po parlamentních volbách v roce 2017. Ukázal to aktuální průzkum společnosti Insa. Nejvíc odpůrců má kancléřka v Sasku a v Durynsku. Právě v těchto dvou spolkových zemích je nejsilnějšíprotiimigrační hnutí Pegida.

Merkelová stojí v čele německé vlády už třetí volební období. Po Helmutu Kohlovi a Konradu Adenauerovi je třetí nejdéle sloužící kancléřkou. Křesťanskodemokratická unie (CDU) ji označuje za jedinou stranickou kandidátku na post kancléřky i pro rok 2017.

Řada lidí Merkelovou kritizuje kvůli politice otevřených dveří vůči utečencům, Bavorsko jí kvůli tomu donedávna vyhrožovalo žalobou. Minulý rok přišlo do Německa 1,1 milionu migrantů, což zemi nakonec donutilo zavést znovu hraniční kontroly.

Sama Merkelová obhajuje povinné kvóty na uprchlíky a opakovaně apeluje na unijní státy, aby byly solidárnější. V současné době hodnotí kladně smlouvu EU s Tureckem o vracení běženců z Řecka. Proud žadatelů o azyl se díky této smlouvě a uzavření takzvané balkánské trasy razantně snížil.

Migranti v Řecku
Zdroj: Alkis Konstantinidis/Reuters

Kancléřka koncem února požádala německé občany o trpělivost s jejím mezinárodním úsilím. Její prioritou prý je udržet Evropu pohromadě a ukázat lidskost. Jde také o pověst Německa ve světě. „Je to velmi důležitá fáze našich dějin,“ podotkla.

Nejnovější průzkum ale ukázal, že veřejnost se proti kancléřce vymezuje. Její čtvrté funkční období si přeje pouhých 36 procent Němců. Postoje lidí jsou přitom stejné ve starých i v nových spolkových zemích.

Vymykají se pouze Durynsko a Sasko, kde si odchod kancléřky přeje 79 a 76 procent dotázaných. Nespokojenost s kancléřkou je mimořádně silná u lidí s nižším vzděláním a s nižšími příjmy.

Podpora stávající velké koalice klesá

Průzkum společnosti Insa také ukázal, že klesá i podpora pro strany vládní koalice. Kdyby se nyní konaly volby, získala by konzervativní unie CDU/CSU 30,5 procenta a sociální demokracie 19,5 procenta hlasů. Velká koalice by tak oslovila jen polovinu voličů, přitom při posledních volbách do Spolkového sněmu si připsala 67 procent hlasů.