Příměří v Aleppu komplikuje přítomnost radikální An-Nusry, v Idlíbu zemřelo deset lidí

Při náletech v syrské provincii Idlíb zemřelo deset lidí. Sporadické boje hlásí i Aleppo, přestože tam platí až do středeční půlnoci prodloužené příměří. Posoudit, kde má klid zbraní platit, je obtížné hlavně proto, že části města ovládá radikální fronta An-Nusra, na kterou se příměří nevztahuje. V úterý 17. května se ve Vídni sejde mezinárodní podpůrná skupina pro Sýrii.

Východní část Aleppa ovládají povstalci, zatímco západní část má pod kontrolou Asadův režim. V oblasti Aleppa přišlo v uplynulých týdnech o život asi 300 lidí. „Příměří je víceméně dodržováno,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

V oblasti Aleppa působí řada povstaleckých skupin včetně odnože Al-Káidy – fronty An-Nusra, na niž se klid zbraní nevztahuje. „Jakékoli podmínky příměří jsou vždycky problematické, protože je těžké říct, ve které ulici nebo čtvrti příměří platí, a kde nikoli,“ poznamenal Szántó.

An-Nusra je odbočkou mezinárodní džihádistické internacionály, v jejíž řadách bojují vojáci z irácké, afghánské i libyjské války.

„Mezi lety 2012 až 2014 se stala prominentní, dobře vycvičenou silou, bez které byla většina povstaleckých ofenziv neúspěšná,“ připomněl zpravodaj. An-Nusra má stále otevřené financování se sunnitsko-arabských zemí Perského zálivu. „Soukromých donorů jsou tisíce a peněz přichází velké množství,“ konstatoval Szántó.

An-Nusra podobně jako Islámský stát tvrdě potlačuje ostatní rebelské skupiny hned poté, co se jí podaří z oblasti vyhnat Asadovy síly.

Boje jsou hlášeny i z dalších míst Sýrie. Syrská agentura SANA se zmiňuje o bojích v provinciích Dará a Homs. Při náletech v provincii Idlíb zemřelo podle organizace SOHR deset lidí.

Aktivisté tvrdí, že letadla útočila na Binniš, které leží asi šest kilometrů od města Idlíb. Mezi mrtvými je prý také povstalecký velitel. Provincie Idlíb leží na hranici s Tureckem a téměř celá je pod kontrolu povstalců, převážně z fronty An-Nusra a radikální skupiny Ahrár aš-Šám.

Putin: Rusové zasáhli v Sýrii 30 tisíc cílů

Na pozice Islámského státu mezitím dál útočí mezinárodní koalice vedená USA i Moskva. Ruská armáda vstoupila do bojů v Sýrii loni na konci září a podle šéfa Kremlu její letectvo od té doby zasáhlo na 30 tisíc cílů, k nimž patří 200 ropných pracovišť.

Vladimir Putin vyjádřil naději, že se ve spolupráci s USA podaří zásadním způsobem situaci v Sýrii změnit. Označil ji za komplikovanou a řekl, že syrská administrativa musí vytvořit podmínky pro politický proces. Putin podle agentury Interfax také řekl, že kromě Palmýry bylo osvobozeno na 500 obydlených míst.

Syrské mírové rozhory se za zprostředkování OSN konají v Ženevě a jejich minulé kolo skončilo v dubnu bez výsledku. Nové kolo by se mohlo podle předpokladů OSN konat tento měsíc, ale termín zatím není jistý. Opozice žádá ukončení vládních náletů a vytvoření přechodné vlády bez Asada, o čemž Damašek nechce slyšet.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.