V Brazílii pokračuje chaos kolem procesu odvolání prezidentky

Nepřehledná politická situace kolem procesu odvolání brazilské prezidentky pokračuje. V pondělí večer úřadující šéf poslanců Waldir Maranhao odvolal své rozhodnutí z téhož dne anulovat výsledek hlasování poslanců o sesazení Dilmy Rousseffové. Dnes, den před hlasováním Senátu, generální prokurátor požádal o anulování procesu sesazení prezidentky Nejvyšší soud.

Deník O Globo zveřejnil dokument, v němž Maranhao oznamuje zrušení svého dřívějšího rozhodnutí předsedovi horní komory parlamentu. K novému rozhodnutí dospěl poté, co mu jeho Progresivní strana (PP) pohrozila vyloučením ze svých řad. Setkání s novináři se předseda dolní sněmovny vyhnul a do parlamentu se dostal vedlejším vchodem, napsal O Globo.

V čele dolní komory nahradil Maranhao před týdnem Eduarda Cunhu, kterého nejvyšší soud dočasně zbavil funkce kvůli obvinění z maření vyšetřování korupce, které je proti němu vedeno, a kvůli zastrašovaní poslanců. Cunha je považován za vůdce odpůrců prezidentky a byl mezi iniciátory hlasování o jejím odvolání.

Maranhao v pondělí původně zrušil dubnové rozhodnutí dvoutřetinové většiny poslanců na žádost generálního prokurátora, který chtěl opakovat hlasování kvůli údajným procedurálním chybám. Důvodem mělo být například to, že strany údajně vytvářely na poslance nátlak, či to, že hlasování nebylo potvrzeno formálním usnesením. Předseda senátu Renán Calheiros označil Maranhaoův krok za nemístný. 

Brazilská prezidentka prohrála hlasování o ústavní žalobě (zdroj: ČT24)

Senátoři už zahájili registraci pro hlasování. Před tím bude mít každý z 81 politiků až čtvrt hodiny na proslov, proto se může jednání protáhnout na mnoho hodin.

Podle průzkumu velkých brazilských deníků je pro ústavní žalobu přibližně 50 senátorů, což je dost na to, aby byla Rousseffová dočasně odvolána a nahradil ji viceprezident Michel Temer. Poté začne běžet 180 denní lhůta, v níž budou senátoři pod vedením předsedy nejvyššího soudu rozhodovat o definitivním zbavení prezidentky nejvyššího úřadu. Tím také zákažou Rousseffové na osm let ucházet se o volenou funkci.

Rousseffovou ve středu navštívil generální tajemník Organizace amerických států (OAS) Luis Almagro, který oznámil, že požádá o právní konzultaci Meziamerickou komisi pro lidská práva (CIDH). „Máme dohlížet na fungování demokracie na kontinentu,“ prohlásil šéf OAS, jejímiž členy je 35 amerických států, včetně USA.

Almagro také podle agentury Agencia Brasil uvedl, že se v pondělí setkal se senátory a s předsedou Nejvyššího soudu a že nedostal „uspokojivé odpovědi“ stran zákonných důvodů pro impeachment (proces sesazení prezidentky).

Rousseffová je podezřelá z manipulace s rozpočtovou statistikou v roce 2014, která měla umožnit její znovuzvolení. Prezidentka tvrdí, že se ničeho špatného nedopustila a nebyla z ničeho obviněna. Nynější tažení za své odvolání označuje za „puč“ proti demokraticky zvolené vládě.