U Mnichova pobodal útočník čtyři lidi, zřejmě byl psychicky nemocný

Na nádraží nedaleko Mnichova ráno útočník pobodal čtyři lidi. Jeden z napadených zemřel, další je těžce zraněný. Někteří svědci popsali, že útočník křičel Alláhu akbar (arabsky: Bůh je veliký) a „vy nevěřící“. Jiné výpovědi to vyvracejí. Podle vyšetřovatelů jde o 27letého německého občana, který neměl vazby na islamisty. Zemský ministr vnitra vyjádřil přesvědčení, že šlo o čin duševně nemocného muže.

Útok se stal kolem páté hodiny ráno v obci Grafing asi 25 kilometrů jihovýchodně od Mnichova. Útočník na nádraží přišel bos. Podle policie vstoupil do čekajícího příměstského vlaku, několikrát bodl do zad jednoho z cestujících a na nástupišti napadl další tři muže. 56letý muž zraněním v nemocnici podlehl. Dalšími zraněnými byli muži ve věku 43 až 58 let, píše Bayerischer Rundfunk.

Podle Bayerischer Rundfunk útočil 27letý muž s německým občanstvím. Místní média informovala, že se jedná o Paula H., který pochází z Giessenu ve středoněmecké spolkové zemi Hesensko a nejedná se o migranta. V minulosti neměl problémy se zákonem.

Útočník se k činu přiznal, svůj motiv ale nevysvětlil. Vyšetřovatelé nemají žádné informace od tajných služeb, že by měl v minulosti nějaké vazby na islamisty. Při prohlídce jeho bytu se nenašly ani žádné stopy, které by svědčily o tom, že by se v poslední době nábožensky radikalizoval. 

Poslední dva roky byl nezaměstnaný a užíval drogy. Žádné omamné látky u něj policisté nenašli, muž ale přiznal, že dva dny před činem si v Hesensku dávku drogy koupil.

Lothar Köhler, který vede vyšetřování, uvedl, že útočník přicestoval v pondělí večer do Mnichova a pravděpodobně chtěl pokračovat v cestě do Rakouska. Do zhruba třináctitisícového Grafingu, který si zřejmě vybral náhodně, se dostal posledním nočním vlakem. Noc strávil na tamním nádraží a ráno zaútočil na lidi, kteří mířili do práce. Dosavadní vyšetřování nenasvědčuje tomu, že by měl při činu nějaké společníky.

Kvůli útoku byl asi na čtyři hodiny přerušen provoz na příměstské lince do Mnichova. „Jsme absolutně pokojné hornobavorské maloměsto poblíž Mnichova,“ reagovala starostka Grafingu Angelika Obermayerová s tím, že místními útok hluboce otřásl. 

Policie útočníka téměř okamžitě zadržela a ve spolupráci se státním zastupitelstvím ho vyslechla. Muž se k činu přiznal, svůj motiv ale neobajsnil. 

Vydáno pod