Příměří v Aleppu prodlouženo, podle Francie syrská armáda bombarduje umírněnou opozici

V oblasti syrského Aleppa bylo s platností od úterka o dva dny prodlouženo příměří, které je ale porušováno. Vládní jednotky dál bojují o vesnici Chán Túmán poblíž Aleppa. Od nedělního rána proběhlo již téměř 100 náletů. Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault uvedl, že armáda bombarduje i nemocnice a uprchlické tábory, cílem prý nejsou extremisté, ale umírněná opozice. Vyzval Rusko, aby přimělo Damašek útoky ukončit.

Washington, Moskva a Teherán budou naléhat na syrské rebely a vládní síly, aby dodržovali křehkou dohodu o příměří, uvedl po jednání v Paříži americký ministr zahraničí John Kerry. „Po mnohahodinové diskusi dali Rusové jasně najevo, že to je cesta, kterou jsou připraveni jít,“ podotkl šéf americké diplomacie.

Boje v okolí Aleppa pokračují

Podle syrské organizace ochránců lidských práv (SOHR) v Chán Túmán od nedělního rána napočítali přes 90 náletů. Televize Manár, která patří libanonskému Hizballáhu, spojenci Damašku, oznámila, že vojenské jednotky zničily tank povstalců a zabily jeho posádku. O město se bojuje od minulého týdne a do bojů jsou zapojeni také Íránci. Teherán o víkendu ohlásil, že v boji přišel o 13 vojáků.

Chán Túmán leží jihozápadně od Aleppa, kde platí příměří. Podle SOHR se ale už ráno ve městě bojovalo a vojenská letadla útočila na východní čtvrti, které má v rukou opozice, která naopak střílela na vládou kontrolované části města.

SOHR informovala také o bojích v opozicí kontrolovaných oblastech u Damašku. Z Ghúty a Dumy je hlášen jeden mrtvý a 20 raněných. Zpráva svědčí o tom, že v Ghútě se po místním příměří, jež platilo minulý týden, znovu rozhořelo násilí. V oblasti mezi sebou bojují také jednotlivé povstalecké skupiny, uvedla Agentura Reuters.

Ayrault: Neútočí na IS, ale na opozici

Francouzský šéfdiplomat Ayrault v Paříži prohlásil, že syrské vládní jednotky bombardují nemocnice a uprchlické tábory. „V Aleppu neútočí na Islámský stát, ale na umírněnou opozici,“ uvedl. „Je třeba obnovit mírové rozhovory, vyjednávání je jediné řešení,“ dodal Ayrault.

Syrské mírové rozhory se za zprostředkování OSN konají v Ženevě a jejich minulé kolo skončilo v dubnu bez výsledku. Znovu by se podle předpokladů OSN mohlo začít jednat tento měsíc, termín ale zatím není jistý.

Jednání o Sýrii v Paříži se neslo v duchu kritiky Asada (zdroj: ČT24)