Šalamounovy ostrovy ubývají, pět jich zmizelo pod hladinou moře

Šalamounovým ostrovům, které se nacházejí severovýchodně od Austrálie, se potápějí ostrůvky. V důsledku stoupající hladiny moře a eroze už jich zmizelo pět. Vyplývá to ze studie australských vědců. Na Šalamounových ostrovech žije přes půl milionu obyvatel. Tvoří je šest větších ostrovů a na 900 malých ostrůvků. Ty většinou využívají rybáři.

Podle vědců zmizely ostrůvky Kakatina, Kale, Rapita, Rehana a Zollies, všechny o rozloze do pěti hektarů. Žádný z nich nebyl obydlený, ale využívali je rybáři. V ohrožení je dalších šest ostrovů.

„Nejméně 11 ostrovů na severu Šalamounových ostrovů v posledních dekádách buď úplně zmizelo nebo na nich postupuje silná eroze,“ oznámili australští vědci v sobotu. Vymílání pobřeží podle nich na dvou místech zničilo vesnice, které tam existovaly nejméně od roku 1935.

Australští vědci zkoumali 33 ostrovů a využívali letecké a satelitní snímky z let 1947 až 2014. Podle OSN by kvůli změnám klimatu způsobeným lidskou činností mohly hladiny moří do roku 2100 stoupnout o půl metru až metr. Podle nedávné studie amerických vědců by to mohlo být až 1,5 metru.

U Šalamounových ostrovů, v jejichž čele stojí guvernér reprezentující britskou královnu, se hladina moře podle australské studie zvedá třikrát více než je světový průměr. K erozi pobřeží tam přispívá větší energie mořských vln.