Zachránce námořních památek strávil dva měsíce na majáku, údajně prokletém

Události: Zachránce námořních památek strávil dva měsíce na majáku (zdroj: ČT24)

Marc Pointud z organizace na záchranu památek na moři zvolil nevšední způsob, jak přitáhnout pozornost k problému chátrajících majáků. Na jeden takový na ostrůvku Tévennec poblíž Bretaně se nechal na 69 dní zavřít. Nebál se ani toho, že místo je podle pověstí prokleté. Dvouměsíční misi přežil ve zdraví a nyní doufá, že se mu začnou ozívat štědří mecenáši.

Jen co ve čtvrtek téměř 65 letý Pointud vkročil na pevninu, už žertem prohlašoval, že by se na maják na širém moři klidně vrátil. Úplný klid a samota mu prý vůbec nevadily, stejně jako drobné obtíže. Na ostrůvek ho vysadila helikoptéra. V místnosti, kde dva měsíce žil, měl jen stůl, dvě židle a postel. Vystačil si všehovšudy s bramborami, konzervami a vodou, kterou si přivezl.

Na majáku zažil i napínavé chvíle, například obrovskou velikonoční bouři. Tu i podivné noční zvuky zaznamenal ve videodeníku. Maják je opředený legendami. 105 let na něm nikdo nežil. Prý tam straší. Na konci devatenáctého století se na něm za třicet let vystřídalo 23 hlídačů. Někteří údajně zešíleli, jiní zemřeli, dalšího prý jeho žena rozsekala na kusy.

Maják na ostrově Tévennec
Zdroj: ČT24

Maják má lodím zajistit bezpečnou cestu průplavem u nejzápadnějšího cípu Francie, kde se střetávají prudké proudy a kde v minulosti lodi často ztroskotávaly. Blízký mys Pointe du Raz kromě majáků proto střeží i patronka ztroskotaných.

Patrona teď potřebují i samotné majáky. Tévennec zdaleka není jediný, který potřebuje opravu, přestože byl loni v zimě zapsán na seznam kulturních památek. „Abychom mohli dělat něco pořádného, jsou zapotřebí mecenáši, je zapotřebí, aby lidi Tévennec znali. Dřív to pro ně byla jen taková malá skála,“ uvedl Pointud, který je předsedou Národního sdružení pro majáky a bóje.