Moskva a Tokio možná po desetiletích uzavřou mír. Našly řešení pro Kurily

Rusko a Japonsko by se po více než sedmdesáti letech mohly oficiálně dočkat míru. Ruský prezident Vladimir Putin v pátek jednal s japonským premiérem Šinzó Abem. Řešili spolu územní spor o jižní část Kurilského souostroví.

Letitý spor o část Kurilského souostroví byl hlavní překážkou pro podepsání mírové smlouvy na konci druhé světové války. Jednání japonského premiéra a ruského prezidenta v Soči nyní předpovídá příchod historické dohody.

Oba státníci totiž našli řešení, neřekli ale jaké. Abe pouzde uvedl, že během rozhovoru navrhl ruské straně nový přístup k tomuto problému. 

Moskva a Tokio se přiblížily k uzavření mírové dohody (zdroj: ČT24)

„Japonsko pro nás není jen soused, ale i náš partner. Důležitý partner v asijsko-pacifickém regionu,“ řekl po schůzce Putin. „Probíraná témata nezahrnují jen mírovou smlouvu, ale také ekonomii, kulturu nebo aktuální problémy, kterým čelíme my i celý svět,“ uvedl japonský premiér.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že oba státníci vedli konstruktivní dialog, na který později navážou ministři zahraničí obou zemí. „Bavili se o problematice mírové smlouvy… Další kolo konzultací ohledně mírové smlouvy se uskuteční v červnu,“ uvedl ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.

Tokio si nárokuje čtyři ostrovy v jižní části Kurilského souostroví – Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai. Argumentuje dohodou z roku 1855. Na konci druhé světové války ale tři dny po kapitulaci Japonska ostrovy anektoval Sovětský svaz.

Rusko trvá na tom, že mu ostrovy patří. Japonské nároky odmítá jako nepřípustnou revizi výsledků války. Poslední jednání ztroskotala loni v srpnu, když jeden z ostrovů navštívil ruský premiér Dmitrij Medvěděv.

Vydáno pod