Dva turečtí novináři jdou do vězení. Měli údajně vyzradit státní tajemství

Turecký soud poslal dva novináře do vězení kvůli „vyzrazení státního tajemství“. Verdikt se týká zveřejněných informací o údajných dodávkách zbraní mimo jiné syrským islamistům. Proces s Canem Dündarem a Erdemem Gulem byl terčem kritiky ze strany zahraničí. Krátce před verdiktem došlo navíc k incidentu, kdy někdo v blízkosti soudní síně na Dundara vypálil ze střelné zbraně.

Jeden dostal téměř šest let a druhý pět let za publikování tajných dokumentů. Obvinění ze špionáže, za kterou jim hrozilo doživotí, byli zproštěni.

Dündar a Gül z opozičního listu Cumhuriet byli obviněni v listopadu poté, co zveřejnili fotografie a video z ledna 2014, na nichž vozy se zbraněmi směřují z Turecka do Sýrie. Podle novinářů je vyslala turecká tajná služba MÍT, která tak chtěla podpořit syrskou opozici, včetně radikálních islamistů. Vláda trvala na tom, že šlo o pomoc pro syrské Turkmeny – etnickou menšinu, která mluví turecky.

Celá soudní kauza vyvolala kritiku od ochránců svobody slova i ze zahraničí. Podle právníka opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Mahmuta Tanala dokládá zpolitizování procesu i účast prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který v případu figuruje jako spolužalobce.

Podporovatel odsouzených novinářů
Zdroj: Reuters

Prezident Reccep Tayip Erdogan už krátce po zveřejnění článku o dodávkách zbraní varoval, že jeho autoři „zaplatí tvrdou cenu“. „V procesu je souzena žurnalistika, čímž je naše obhajoba jednodušší, ale naše odsouzení přísnější,“ prohlásil Dündar dnes během soudní přestávky.

Kvůli kauze dodávek zbraní do Sýrie byla v Turecku loni zatčena i řada prokurátorů a policistů, kteří se podíleli na vyšetřování případu. Čtyři prokurátoři a jeden policejní důstojník stanuli před soudem již loni v říjnu, ale na případ bylo uvaleno informační embargo.

Dündar s Gülem jsou nyní souzeni na svobodě. Z vazby byli propuštěni po třech měsících koncem února, když ústavní soud označil jejich vazbu za neoprávněnou. 

Ankara odmítá změnit protiteroristické zákony (zdroj: ČT24)
Vydáno pod