Brazílie: Senátní komise je pro sesazení prezidentky Rousseffové

Zvláštní komise brazilského Senátu doporučila sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové, která čelí procesu takzvaného impeachmentu kvůli údajným rozpočtovým machinacím. Pokud jej ve středu schválí plénum, nahradí ji dočasně viceprezident Michel Temer.

Z 20 přítomných členů komise hlasovalo 15 pro zprávu doporučující sesazení Rousseffové. Větší část z nich tvořili zástupci nejsilnější opoziční Strany brazilského demokratického hnutí (PMDB), kterou vede viceprezident Temer. Hlavu státu podpořili pouze členové její Strany pracujících (PT) a političtí spojenci.

Levicová prezidentka, které v posledních týdnech ubývají spojenci, se podle iniciátorů ústavní žaloby provinila proti zákonu o rozpočtové odpovědnosti, když manipulovala s výsledky státního rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek před předloňskými volbami. Kritici tvrdí, že si tím pomohla v kampani, díky níž nakonec obhájila prezidentský mandát. Rousseffová se nařčením brání a hodlá prý „bojovat až do konce“.

Kongresmani podporující impeachment
Zdroj: Reuters

Pro její sesazení se v polovině dubna vyslovila dolní komora parlamentu a i většina z 81 členů Senátu hodlá podle brazilských médií podpořit impeachment. Pokud jich bude nejméně 41, Rousseffovou ve funkci dočasně nahradí Temer a začne maximálně 180 dní trvající proces, v němž bude Senát pod vedením předsedy nejvyššího soudu posuzovat oprávněnost žaloby.

Pokud poté v dalším hlasování dvě třetiny senátorů uznají, že je ústavní žaloba odůvodněná, Rousseffová bude zbavena úřadu a osm let se nebude moci ucházet o volenou funkci. Temer, který byl tento týden sám odsouzen k pokutě za překročení limitu příspěvků pro volební kampaň, pak zůstane v čele státu do konce volebního období, které trvá do prosince 2018.