Republikáni v rozpacích - neví, jak „nechtěné dítě“ vychovat

O podporu své strany by se nyní měl opírat, přesto se od Donalda Trumpa v posledních dnech odklonilo hned několik vlivných republikánů. To vše v době, kdy si po odstoupení svých rivalů prakticky zajistil nominaci do hlavního souboje o Bílý dům. Ruce od něj naposledy dal pryč i možná nejvlivnější republikán současnosti – předseda dolní komory Kongresu Paul Ryan.

„Zkrátka nejsem připraven. Ještě tam nejsem. Ale doufám, že budu“, zmínil šéf Sněmovny reprezentantů ohledně možné podpory Trumpa. Jeho postoj je přitom více než důležitý – právě Ryan bude předsedat letnímu republikánskému sjezdu, který má oficiálně vyslat kandidáta do listopadových voleb.

Aby si Trump skutečně podporu zasloužil, musí prý nejprve sjednotit „všechna křídla republikánů a konzervativního hnutí“ a poté vést kampaň, která umožní Američanům „mít něco, co mohou hrdě podpořit a být součástí“. Trump se prý chystá příští týden s Ryanem osobně setkat. Jak schůzka bude probíhat, ale zatím netuší.

Někteří zákonodárci se obávají, že miliardářovy kontroverzní výroky ohrozí jejich šanci na znovu zvolení - a Ryan pak toho, že by tím mohla být ohrožena republikánská většina v obou komorách.
Martin Řezníček
obrázek
Zdroj: ČT24

Od dramatických důsledků primárek v Indianě se prohloubil rozkol uvnitř republikánské strany. Zatímco pro jedny bylo odstoupení obou zbývajících rivalů signálem ke sjednocení za Trumpem, druzí propadli do mnohem větší skepse vzhledem k očekávanému měření sil s Hillary Clintonovou.

Za Trumpa se postavil třeba hlavní manažer strany Reince Priebus, guvernér New Jersey Christie nebo texaský guvernér Rick Perry. „Není (Trump) dokonalý, ale věřím, že svou zemi miluje, obklopí se schopnými, zkušenými lidmi a bude jim naslouchat,“ uvedl v rozhovoru pro CNN.

Zda si budou navzájem naslouchat i Trump s Ryanem, ukážou následující dny. Ze zákulisí navíc prosvítá, že strana přece jenom může na poslední chvíli hledat náhradu. Paradoxně však právě Ryan – při spekulacích o své kandidatuře – prohlásil, že republikánský nominant by měl projít celým koloběhem kampaně a primárek.

Donald Trump při kampani v Arizoně
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Dřívější republikánští prezidentští kandidáti se mohli opřít až o devadesátiprocentní podporu stranického vedení. Není jasné, zda je Trump něčeho takového schopen dosáhnout. Odklonili se od něj i oba poslední prezidenti z řad republikánů - otec a syn Bushové.

Sám o masivní podporu strany zřejmě nijak intenzivně usilovat nebude. „Jsem si jist, že dokážu sjednotit většinu (republikánů), o některé ale nestojím,“ řekl televizi NBC. „Upřímně - jsou tam lidé, které nemusím. Voliči pro mě i tak budou hlasovat, nehlasují přece pro stranu,“ konstatoval.

Newyorský magnát si podle analytiků znepřátelil početné skupiny obyvatelstva, které mohou v listopadových volbách rozhodovat. Obtížně může uspět ve státech jako Ohio nebo Florida, které jsou pro vítězství ve volbách prakticky podmínkou. Podle analytiků se bude Trump muset spoléhat na maximální podporu bělochů mužského pohlaví, což je úkol, který se málokomu podařil. V moderní době to byl jen Ronald Reagan v roce 1984.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org