Ruský orchestr oslavil osvobození Palmýry, vojákům na dálku poděkoval Putin

Ruští a syrští vojáci ve čtvrtek oslavili vítězství v Palmýře. Před zaplněným amfiteátrem tam zahrál orchestr petrohradského divadla. Koncert nazvaný Modlitba pro Palmýru přenášela ruská televize, diváky živě pozdravil prezident Vladimir Putin. Město na seznamu památek UNESCO v březnu osvobodila s pomocí ruského letectva syrská armáda. Koncert sledoval i moskevský zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Exploze min a střelbu vystřídaly tóny skladeb Bacha, Prokofjeva a Ščedrina. Ruské vojáky a příslušníky vládních syrských jednotek v přímém přenosu pozdravil i Vladimir Putin. Vojáky označil za hrdiny v boji s terorismem a koncert za znamení uznání, za poctu a projev naděje.

„Považuji to za uznání všem, kdo bojují proti terorismu v ohrožení vlastního života, za poctu všem obětem terorismu a samozřejmě za naději nejenom pro obnovu Palmýry, ale také osvobození moderní civilizace od toho hrozného zla, jakým je mezinárodní terorismus,“ řekl Putin.

„Palmýra je sice už v rukou syrské armády, ale vidět jsou hlavně ruské uniformy. Celou cestu štáb České televize doprovázely ruské obrněné transportéry a vrtulníky. Důležitou komunikaci střeží Syřané,“ popisuje přímo z místa zpravodaj ČT Miroslav Karas.

V Palmýře zůstaly po islamistech tisíce výbušnin

Před vypuknutím syrského konfliktu žilo v Palmýře označované za perlu pouště 70 tisíc lidí. Po řádění Islámského státu, který město držel od loňského května, ale zůstaly hlavně ruiny a nastražené miny na každém kroku. Zaminované byly všechny přístupové cesty. Dodávky vody a proudu jsou dodnes omezené.

V osvobozené Palmýře zahrál ruský orchestr (zdroj: ČT24)

Ruští pyrotechnici z historického centra za tři týdny vyvezli přes 17 tisíc výbušnin. „Město je už z poloviny odminováno, práce pokračují. Teď naši specialisté učí syrské kolegy, jak mají při odminování postupovat,“ říká Igor Konašenkov z Generálního štábu ruské armády.

Pyrotechnici se nyní soustřeďují na domy na okraji města a na silnici vedoucí na východ země. „Nejvíce výbušnin bylo ve městě. Je to velké území. Jen na jeho části 200 hektarů byly tři tisíce výbušných předmětů,“ uvedl generál ženijních vojsk ruské armády Jurij Stavickij.