Izrael a Hamas pokračují v útocích, první obětí je Palestinka

Izraelská armáda ráno uskutečnila už čtvrtý letecký útok na pozici Hamasu v Pásmu Gazy, které tito palestinští radikálové ovládají. Nálety si podle lékařů dosud vyžádaly jednu oběť, další člověk byl zraněn. Židovský stát se tak brání minometné střelbě na izraelské vojáky podél hranice s Gazou. Izraelci také objevili nový tunel vedoucí na jejich území.

Izraelská armáda tvrdí, že se radikálové zaměřují na izraelské síly, které se snaží objevit a zničit tunely vybudované Hamasem. „Nenecháme se hrozbami Hamasu zastrašit, budeme dál chránit naši suverenitu, dokud nebude objeven poslední tunel,“ zdůraznil izraelský ministr obrany Moše Ja'alon.

Minulý měsíc izraelská armáda uvedla, že „neutralizovala“ tunel, který zasahoval několik set metrů do židovského státu. Další objevila ve středu. Hamas jimi obvykle posílá vražedná komanda.

Vzájemné útoky pokračovaly i v pátek ráno. Zástupci radikálů varovali, že „nedovolí pokračování sionistické agrese vůči Pásmu Gazy“. „Nevoláme po nové válce, ale za žádných okolností nebudeme akceptovat podobné vpády,“ uvedl Ismáíl Haníja, který vede správu Hamasu v Pásmu Gazy.

Izraelské bomby v Gaze zabily Palestinku, tvrdí lékaři
Zdroj: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

Armádní mluvčí Peter Lerner prohlásil, že jde o „nejvážnější vyostření situace“ od letní války mezi Izraelem a Hamasem v roce 2014.

Během tohoto padesátidenního konfliktu zahynulo více než 2200 Palestinců, ze dvou třetin civilisté. Dalších více než 11 tisíc lidí utrpělo zranění. Vážně poškozeno bylo na 18 tisíc domů. Na izraelské straně přišlo o život přes šedesát vojáků a sedm civilistů.