Na Krétě zatkli dvojici Syřanů s padělanými českými doklady

Řecké úřady zadržely na Krétě dva Syřany s falešnými českými doklady – zřejmě cestovními pasy. Muži ve věku 22 a 29 let chtěli odletět do Švýcarska. Místní policie je zatkla a prokuratura obvinila z držení padělaných úředních dokumentů.

Policie zatkla dvojici na letišti v Irakliu na řeckém ostrově Kréta, když předložili „falešné cestovní doklady českých úřadů“, aby mohli odletět do Ženevy. Podle řecké rozhlasové stanice Athina984 jim byly dokumenty zabaveny.

Řekové letos vrátili tisíce běženců

V Řecku kvůli uzavření takzvané balkánské trasy uvázlo na 50 tisíc utečenců. Atény se snaží nelegální migranty vracet zpět do zemí původu, což se jim podařilo od začátku roku u 6427 běženců, z nichž asi 900 směřovalo do Turecka. Bilaterální dohodu o návratu migrantů podepsala dvojice zemí před 14 lety a šéfové vlád ji letos v březnu obnovili.

Další asi čtyři stovky uprchlíků poslaly letos Atény do Turecka díky dohodě Ankary s osmadvacítkou, která počítá s navracením uprchlíků. Nejvíc běženců zamířilo do Albánie, Pákistánu a Maroka.

Migrantů, kteří nadále přicházejí do Řecka, v poslední době výrazně ubývá. Počet běženců, kteří do jihoevropské země z Turecka dorazili v dubnu, klesl na 3469. Ještě měsíc předtím jich přitom bylo 26 971.