Španělsko vydalo zatykač na vysoce postavené Rusy z Putinova okolí

Soudy ve Španělsku vydaly zatykač na 12 Rusů podezřelých ze styků s mafií. Podle deníku El Mundo je mezi hledanými několik lidí z okolí prezidenta Vladimira Putina. Vyšetřovatel José de la Mata, který se věnuje aktivitám ruské zločinecké sítě na Pyrenejském poloostrově, uvedl, že zatykač je podložený velmi závažnými důkazy.

Vyšetřování trvalo celou dekádu. Prokuraturu dovedlo k nechvalně proslulému petrohradskému Tambovu gangu, který patří k největším ruským zločineckým syndikátům.

Všech dvanáct Rusů, na něž je zatykač vydán, mělo být v kontaktu s Gennadijem Petrovem, který gang řídil nejprve z Petrohradu, než se v roce 1998 přesunul na západ. Ve Španělsku byl v roce 2008 zatčen, podařilo se mu však utéct. Španělé usilují o jeho znovudopadení, přestože všechna nařčení odmítá.

Přes španělské firmy měl gang vyprat miliony eur pocházející z kriminální činnosti. Následně je měl poslat na účty lidí, na které je nyní vydán zatykač. Ti jsou kromě zpronevěry a praní špinavých peněz podezřelí z vražd, nelegálních obchodů se zbraněmi, pašování drog a vydírání.

„Tambovův gang byl silně propojen s politickými, ekonomickými, právními a bezpečnostními silami v Rusku, stejně jako s členy jiných mezinárodních zločineckých organizací,“ tvrdí José de la Mata.

Vladimir Putin
Zdroj: Aleksey Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin/Reuters

Protidrogový šéf i člen Jednotného Ruska

Jedním z hledaných je Vladislav Reznik, bývalý první místopředseda bankovního výboru dolní komory ruského parlamentu a člen nejvyššího vedení vládní strany Jednotné Rusko. Některá ruská média ho označují za hlavního ruského parlamentního lobbistu. Zatykač byl vydán i na jeho manželku Dianu Gindinovou.

Reznik již v minulosti všechna obvinění odmítnul. Ruský generální prokurátor Jurij Čajka prohlásil, že Rusko Reznika španělské justici vydat nehodlá. Na současnou kauzu zatím kremelské oficiální orgány nijak nereagovaly.

Další osobou na zatykači je podle španělského listu Nikolaj Aulov, vysoký úředník ruského ministerstva vnitra, který řídí Federální službu Ruské federace pro kontrolu narkotik. Aulov je bývalý kolega Vladimira Putina z KGB, napsala agentura Reuters. Jeho prostřednictvím podle španělských vyšetřovatelů pronikala ruská mafie do nejvyšších pater státní moci a blokovala stíhání zločinců.

Mezinárodní zatykač byl vydán i na Igora Sobolevského, bývalého zástupce ředitele ruského Vyšetřovacího výboru, který je ruskou obdobou americké FBI. Španělský list napsal, že styky s ruskou mafií udržovali i někteří bývalí ministři ruské vlády. Uvádí například Anatolije Serďukova, který v letech 2007 až 2012 vykonával funkci ministra obrany. Do mafiánských sítí má být zapleten i Leonid Rejman, který byl mezi lety 2004 a 2008 ministrem spojů a poté Putinovým poradcem, nebo bývalý ministr pro místní rozvoj Dmitrij Kozak.